Bijzondere bepalingen in het huurcontract: dit zijn de meest voorkomende
Een huurovereenkomst bestaat (meestal) uit algemene bepalingen en een document met de kernbepalingen , zoals de namen van partijen, de huurprijs en de duur van de verhuur. Daarnaast worden daarin vaak nog een aantal bijzondere bepalingen opgenomen. In dit artikel vertellen we je meer over de meest voorkomende en geven we voorbeelden.
Indexeringsclausule
Een indexeringsclausule neem je op in de huurovereenkomst om de jaarlijkse huurverhoging op voorhand vast te leggen. Deze clausule wordt doorgaans in de huurovereenkomst opgenomen als er sprake is van een vrije sector woning. De maximale huurverhoging wordt dan namelijk niet bepaald door de overheid, zoals bij sociale huurwoningen.
In de meeste gevallen is de indexeringsclausule gebaseerd op basis van prijsindexcijfers van het CBS. Je kunt de clausule op de volgende manier opnemen in de huurovereenkomst:
“Indien het gehuurde zelfstandige woonruimte met een geliberaliseerde huurprijs betreft:
- vindt de jaarlijkse huurprijswijziging plaats op basis van de wijziging van het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI), reeks alle huishoudens (2006=100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).";
- wordt de gewijzigde huurprijs berekend volgens de formule: de gewijzigde huurprijs is gelijk aan de geldende huurprijs op wijzigingsdatum, vermenigvuldigd met het indexcijfer van de vierde kalendermaand die ligt voor de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast, gedeeld door het indexcijfer van de zestiende kalendermaand die ligt voor de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast.”
Bovenstaande formule lijkt heel moeilijk, maar je kunt de jaarlijkse huurverhoging heel eenvoudig berekenen op de website van het CBS. Als je er voor kiest om geen indexeringsclausule op te nemen in het huurcontract, mag je de huurverhoging in principe zelf bepalen. Je kan de huur dan alleen verhogen door je huurder een nieuw huurcontract aan te bieden. In dit artikel lees je meer over de regels omtrent huurverhoging.
Verbod
Het kan zijn dat je liever niet hebt dat er in jouw verhuurde woning gerookt wordt, of dat er huisdieren worden gehouden. Je kunt dan een aanvullende bepaling opnemen in het huurcontract. Let op: een bepaling opnemen kan, maar in de praktijk blijkt een verbod op roken of huisdieren opleggen aan je huurder nogal lastig te zijn. Als je huurder het verbod overtreedt, kun je als verhuurder weinig doen. In dit artikel vind je hier meer informatie over.
Voorbeeld van bepaling:
“Het is verboden één of meer huisdieren te houden in het gehuurde zonder hiervoor schriftelijke toestemming van verhuurder te hebben gekregen. Bij overtreding van dit verbod kunnen boetes verschuldigd zijn.”
Bestemming van het gehuurde
In de meeste gevallen verhuur je een woning met een bepaalde bestemming: dat degene die de woonruimte huurt de woning ook alleen als woonruimte gebruikt en er ook daadwerkelijk zelf gaat wonen. De bedoeling is dan niet dat jouw huurder de woning verhuurt aan derden. Het is daarom handig om hier een extra bepaling over op te nemen in het huurcontract, eventueel met daaraan gekoppeld een boete als de huurder zich er niet aan houdt..
Voorbeeld van bepaling:
“Het is huurder verboden om het gehuurde geheel of gedeeltelijk onder te verhuren of in gebruik te geven aan derden. Dit verbod betreft ook de verhuur of ingebruikgeving aan derden via websites zoals Airbnb. Bij iedere overtreding van dit verbod is een boete verschuldigd van € 5.000.”
Diplomatenclausule: ontruimingsbeding
Als je als woningeigenaar tijdelijk ergens anders gaat wonen, kun je ervoor kiezen om je woning in deze periode te verhuren. Als je de woning daarna zelf weer wil betrekken, moet er een ontruimingsbeding worden opgenomen in de tijdelijke huurovereenkomst. Hierin staat dat de huurder de gehuurde woning weer moet verlaten als de in de huurovereenkomst bepaalde periode verstreken is. Zo’n ontruimingsbeding wordt ook wel een diplomatenclausule genoemd.
Let op: als verhuurder moet je de tijdelijke huurovereenkomst schriftelijk opzeggen als je de woning zelf weer nodig hebt, de overeenkomst loopt niet automatisch af.
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.