Je denkt er misschien niet direct aan als je een woning gaat verhuren, maar het is wel erg belangrijk: energiezuinigheid. De Rijksoverheid heeft het voor verhuurders verplicht gesteld om hun huurder inzicht te geven in de energieprestaties van de woning. Je bent daarom verplicht om een energielabel te overhandigen aan je huurder. Soms heb je ook nog een Energie-Index nodig. Wat beide graadmeters precies inhouden en welke jij nodig hebt, vertellen we je in dit artikel. 

Wanneer gebruik je welke graadmeter?

Of je het energielabel of de Energie-Index nodig hebt, bepaal je zo:

  • Bepaal aan de hand van het puntensysteem of de woning in de sociale of vrije sector valt (gebruik voor de energieprestatie van de woning in eerste instantie alleen het bouwjaar).
  • Als de woning in de sociale sector valt wordt de maximale huurprijs bepaald aan de hand van het Woningwaarderingstelsel (WWS) . Om het aantal huurpunten te bepalen is een Energie-Index of energielabel van vóór 1 januari 2015 nodig. Ook ben je te allen tijde verplicht een energielabel te overhandigen aan je huurder. Als je een Energie-Index laat opstellen ontvang je dit automatisch en voldoe je direct aan deze verplichting.
  • Valt de woning in de vrije sector? Dan mag je zelf de huurprijs bepalen en heb je geen Energie-Index nodig. Je bent wel verplicht om een energielabel te kunnen overhandigen aan je huurder, vergeet deze dus niet aan te vragen als je deze nog niet hebt. 

De Energie-Index

De Energie-Index geeft de energiezuinigheid van een woning aan met een getal. Woningen met een index van 0,6 of lager zijn hierbij zeer zuinig en woningen met een index van 2,70 of hoger zeer onzuinig.

Een Energie-index aanvragen

Een Energie-index kan alleen bepaald worden door een gecertificeerd energieadviseur. Deze adviseur komt langs bij de woning en kijkt aan de hand van maar liefst 150 kenmerken hoe energiezuinig deze is. Zo controleert de adviseur bijvoorbeeld alle afmetingen in de woning, zoekt hij uit wat de kwaliteit van isolatie is en kijkt hij welke installaties precies aanwezig zijn. Voor het laten opstellen van een Energie-index betaal je meestal een bedrag tussen de € 100,- en € 200,-.

Let op: er zijn twee Energie-Indexen

Er zijn twee Energie-Indexen: de gewone Energie-Index en de Energie-Index geldig voor het WWS. Als verhuurder heb je de Energie-Index geldig voor het WWS nodig. Het verschil tussen de twee indexen is vooral van toepassing op woningen die aangesloten zijn op gebiedsmaatregelen, zoals stadsverwarming. 

Energie-index en huurpunten

Hoeveel huurpunten welke Energie-index in 2019 oplevert zie je hier. 

Het energielabel

Een energielabel is een document waarin in één oogopslag te zien is hoe energiezuinig een woning is. Aan de hand van klassen geeft het energielabel aan of een woning energiezuinig is of juist niet. Hierbij is A (groen) zeer zuinig en G (rood) zeer onzuinig. 

Voorlopig en definitief energielabel

Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is een schatting op basis van algemene gegevens zoals het bouwjaar en de oppervlakte van de woning. Het voorlopige energielabel is niet in alle gevallen realistisch. In de praktijk kan je woning namelijk een hoger of juist lager energielabel hebben, door energiebesparende maatregelen die wel of juist niet zijn genomen. Bij het bepalen van een definitief energielabel worden deze maatregelen wel meegenomen. Een definitief energielabel wordt bepaald op basis van de volgende gegevens: 

  • Woningtype, bouwjaar en oppervlakte;
  • Type glas (HR, dubbel, enkel);
  • Gevelisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • Type verwarming;
  • Of er een aparte watervoorziening is;
  • Of er zonne-energie wordt opgewekt;
  • Ventilatie.

Een energielabel aanvragen

Je kunt een energielabel eenvoudig online aanvragen via Energielabelvoorwoningen.nl. Je doorloopt dan de volgende stappen:

  • Log in met je DigiD;
  • Check of alle gegevens over jouw woning kloppen of pas ze indien nodig aan;
  • Upload, als de tool erom vraagt, bewijs van energiebesparende maatregelen die je hebt genomen, zoals een factuur, foto of bouwtechnisch rapport;
  • Kies een erkend deskundige die het energielabel gaat bepalen.

De prijs van een energielabel hangt af van de erkend deskundige en varieert tussen een paar euro en enkele tientjes. Een energielabel is na aanvraag 10 jaar geldig. Indien je in de tussentijd energiebesparende maatregelen hebt genomen is het handig om het energielabel te vernieuwen. Ook dit kan via Energielabelvoorwoningen.nl. 

Energielabel en huurpunten

Alleen energielabels die vóór 1 januari 2015 zijn afgegeven en niet ouder dan 10 jaar zijn, mogen gebruikt worden voor de berekening van huurpunten. Hoeveel huurpunten welk label in 2019  oplevert zie je hier. 

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.