Tips voor brandpreventie in jouw verhuurpand en het voorkomen van schade
Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom moet je er alles aan doen om de woonruimte van je huurder zo (brand)veilig mogelijk te maken. Als eigenaar ben je namelijk grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid in het pand dat je verhuurt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw verhuurpand brandveilig is, hoe voorkom je waterschade en welke verantwoordelijkheden heeft de huurder zelf? Wij helpen je op weg!
Veilige verwarming
Jaarlijks gebeuren er helaas nog steeds meerdere ongelukken door het vrijkomen van koolmonoxide. Bijna de helft van alle vergiftigingen door koolmonoxide wordt veroorzaakt door een verkeerde installatie van een cv-ketel of gaskachel. Ook slecht onderhoud van de verwarmingsinstallatie is een veelvoorkomende oorzaak. Om er zeker van te zijn dat de verwarming in jouw verhuurpand veilig is, raadt de brandweer aan om deze elk jaar te laten controleren door een erkend installateur. Daarnaast is een koolmonoxidemelder een echte must, deze kan een slechte afloop namelijk voorkomen. Hang er in ieder geval een aan het plafond in de ruimte waar de verwarmingsinstallatie hangt. Voor extra veiligheid kunnen melders in de slaapkamer(s) en woonkamer worden geplaatst. Hier moeten de melders op ademhoogte hangen.
Brandveilig wonen? Zorg voor veilige elektra
Verhuur je een gemeubileerde woning, inclusief elektrische apparaten? Dan is het belangrijk dat deze op een goede manier worden aangesloten en gebruikt. Verkeerde installatie van elektrische apparaten is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van woningbrand. Hierbij gaat het met name om wasmachines en wasdrogers. Het is belangrijk dat de apparaten in ieder geval rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten en niet via een verlengsnoer of stekkerdoos.
Verder moeten de apparaten hun warmte kwijt kunnen. Hiervoor moet sprake zijn van voldoende ventilatie, zorg dus dat ventilatieopeningen niet afgedekt worden. De brandweer raadt daarnaast aan om de ruimte waarin de apparaten zich bevinden eens per jaar stofvrij te maken. Opgehoopt stof rondom een wasmachine of droger is namelijk ook een veelvoorkomende oorzaak van brand.
Verhuur je een woning exclusief elektrische apparaten? Geef bovenstaande tips dan in ieder geval door aan je huurder.
Zorg voor blusmaterialen en rookmelders
Voorkomen is beter dan genezen, maar mocht het onverhoopt een keer misgaan dan kun je hier maar beter op voorbereid zijn. Daarom is het aan te raden om als verhuurder voor blusmaterialen te zorgen. Zorg voor een brandblusser en leg een blusdeken in de keuken, zodat huurders bij een vlam-in-de-pan zelf actie kunnen ondernemen. Hoe sneller er namelijk actie wordt ondernomen, des te minder de schade is achteraf.
Ook een rookmelder is geen overbodige luxe, deze kan namelijk levens redden! Plaats in alle ruimtes van de woning een rookmelder. Let er in de keuken op dat de melder ver genoeg van het fornuis hangt, anders zal de huurder regelmatig te maken krijgen met vals alarm door rook die vrijkomt tijdens het koken.
Waterschade voorkomen
Niet alleen brand, maar ook water kan een hoop schade opleveren aan jouw verhuurpand. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je als verhuurder kunt ondernemen om waterschade binnenshuis te voorkomen:
- Controleer de kitranden in de keuken, badkamer en het toilet regelmatig en laat ze zo nodig vervangen. Zorg er ook voor dat ze schoon zijn, schimmel is namelijk een belangrijke oorzaak van lekkage;
- Een foute installatie van een cv-ketel kan niet alleen vrijkomende koolmonoxide, maar ook waterschade veroorzaken. Dus ook hier geldt: laat de cv-ketel in jouw verhuurpand jaarlijks checken door een erkend installateur;
- Laat je huurder tot slot zien waar de hoofdkraan van de woning zich bevindt. Mocht het een keer misgaan, dan kan deze in ieder geval snel worden dichtgedraaid.
Verantwoordelijkheden van de huurder
Natuurlijk heeft de huurder ook bepaalde verantwoordelijkheden om ervoor te zorgen dat de woning brandveilig is en waterschade wordt voorkomen. Sommige zaken heb je als verhuurder namelijk niet in de hand. Wel kun je jouw huurder de volgende tips geven:
- Ventileer de woning regelmatig;
- Houd het fornuis vrij van brandbare spullen. Ook kan een kookwekker handig zijn, zo voorkom je dat een pan te lang op het vuur staat;
- Gooi nooit frituurvet door de gootsteen, zo kan deze namelijk verstopt raken;
- Gebruik geen heftige chemische ontstoppingsmiddelen, deze kunnen lekkage veroorzaken.
Wil je er zeker van zijn dat het beheer en de veiligheid van jouw verhuurpand goed geregeld is? Maak dan gebruik van het KKVV-beheersysteem en de KKVV-app.