Bemiddelingskosten
Ben je op zoek naar een woning, dan heb je de term ‘bemiddelingskosten’ waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen. Rondom deze term bestaat een hoop verwarring: bemiddelingskosten zijn namelijk niet in iedere situatie toegestaan. En dat gaat in de praktijk nog wel eens mis. Wat zijn bemiddelingskosten en wanneer moeten deze door de huurder betaald worden? We leggen het je graag uit.
Wat zijn bemiddelingskosten
Bemiddelingskosten zijn kosten die door een makelaar in rekening worden gebracht om de verhuurder en de huurder bij elkaar te brengen. Het gaat hierbij altijd om werkzaamheden die invloed hebben op het daadwerkelijk verhuren van de woning. Denk aan het opstellen van de huurovereenkomst, het onderhandelen over contractvoorwaarden of de sleuteloverdracht.
De kosten voor deze diensten moeten worden betaald door degene die de opdracht heeft uitgezet bij de makelaar. In de meeste gevallen is dat de verhuurder. De eigenaar van de woning heeft de makelaar de opdracht gegeven om een geschikte huurder te vinden voor de woning.
Dubbele bemiddelingskosten
In sommige gevallen vraagt de makelaar ook bemiddelingskosten aan een huurder. Deze kosten worden gerekend in de vorm van een extra maand huur of een bedrag ten hoogte van de borg. Dit mag niet. Volgens de wet is het voor een makelaar namelijk niet toegestaan om bemiddelingskosten bij de huurder in rekening te brengen wanneer hij ook in opdracht werkt van de verhuurder.
Wanneer zijn bemiddelingskosten wel voor de huurder?
Geef jij als huurder de opdracht aan de makelaar om een woning voor jou te vinden, dan werkt de makelaar als aanhuurmakelaar. In dat geval is de huurder de opdrachtgever. Bemiddelingskosten zijn dan wel toegestaan. De makelaar mag dan niet ook in opdracht werken van de verhuurder. Dat betekent dat een makelaar alleen woningen mag aanbieden aan de huurder die niet in zijn eigen portefeuille zit.
De kosten die een makelaar hiervoor vraagt worden niet altijd bemiddelingskosten genoemd. Ook de termen ‘contractkosten’ of ‘administratiekosten’ worden gebruikt. Ook is de hoogte van de kosten bij iedere bemiddelaar of zelfs bij iedere woning anders. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de bemiddelingskosten gelijk zijn aan de hoogte van een of twee maal de maandhuur van de woning.
Let op! Sleutelgeld is altijd verboden. Sleutelgeld is geld dat je als huurder moet betalen om de sleutel in ontvangst te mogen nemen. Deze kosten mag een makelaar of verhuurder niet vragen.
Kosten voor aanvullende diensten
Als een makelaar optionele diensten aanbiedt die losstaan van de bemiddeling bij verhuur van een woning, mag hij hier wél geld voor vragen aan jou als huurder. Denk hierbij aan hulp bij het aanvragen van gas, water en licht of het regelen van een parkeervergunning. Hierbij moet een makelaar zich wel aan bepaalde voorwaarden houden.
De makelaar mag bijvoorbeeld alleen geld vragen als deze diensten optioneel worden aangeboden. Dat betekent dat je zelf bepaald of je gebruik wil maken van de diensten, zonder dat dit invloed heeft op of je de woning wel of niet kunt huren. Wil je meer weten over de regels voor aanvullende diensten, lees dan meer in de Leidraad kosten voor aanvullende diensten bij huurbemiddeling. Deze leidraad is opgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Twijfel over bemiddelingskosten
Vraagt een makelaar je om bepaalde kosten te betalen of heb je al betaald en twijfel je of dit bemiddelingskosten zijn? Vraag dit dan eerst na bij de makelaar. Kom je er met de makelaar niet uit, dan kun je deze kosten terugvragen of weigeren via de voorbeeldbrief terugvragen/weigeren onterechte bemiddelingskosten van Consuwijzer.