Onderverhuren
Onderverhuur is een term die je regelmatig voorbij hoort komen. Maar wat is onderhuur nou precies en is onderverhuur van een woning toegestaan?
Wat is onderverhuur?
Onderverhuur houdt in dat de huurder zijn huis niet zelf bewoont, maar doorverhuurt aan een ander, de zogenaamde onderhuurder. Er gelden in zo'n geval twee huurcontracten: één tussen de verhuurder (vaak de eigenaar van de woning) en de hoofdhuurder, en één tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder. Juridisch gelden tussen hoofdhuurder en onderhuurder grotendeels dezelfde bepalingen als tussen hoofdhuurder en eigenaar.
Mag ik mijn woning onderverhuren?
Onderverhuren is niet zomaar toegestaan. Een huurder mag zijn woning alleen onderverhuren met toestemming van de verhuurder, tenzij het slechts gaat om een deel van de woning (bijvoorbeeld één kamer) en de huurder zelf ook in de woning blijft wonen.
In de praktijk wordt onderhuur vaak toegestaan wanneer de hoofdhuurder tijdelijk geen gebruik kan maken van de woning, bijvoorbeeld bij een verblijf in het buitenland of proefsamenwonen. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken en de toestemming van de verhuurder schriftelijk vast te leggen.
Onderverhuren zonder toestemming
Onderverhuren zonder toestemming van de verhuurder kan vervelende gevolgen hebben. De verhuurder kan de huurovereenkomst met zowel de hoofdhuurder als de onderhuurder beëindigen. Daarnaast kunnen verhuurders of woningcorporaties boetes opleggen aan de hoofdhuurder als er sprake is van ongeoorloofde onderverhuur.
Onderverhuur en huurbescherming
Bij onderverhuur heeft de onderhuurder dezelfde rechten als andere huurders. Dit betekent dat de onderhuurder huurbescherming geniet, zolang de onderverhuur rechtmatig plaatsvindt. Huurbescherming houdt in dat de huur alleen kan worden opgezegd indien hier een wettelijke reden voor is, zoals ernstige overlast, betalingsachterstanden of het aflopen van een tijdelijk contact.
De hoofdhuurder vertrekt, wat nu?
In de beginsituatie is er bij onderverhuur sprake van drie partijen:
- A: Hoofdverhuurder
- B: Hoofdhuurder
- C: Onderhuurder
Wanneer de huurovereenkomst tussen hoofdverhuurder (A) en hoofdhuurder (B) wordt beëindigd, wordt in veel gevallen de hoofdverhuurder (A) de nieuwe verhuurder van de onderhuurder (C). Dit wordt een voortgezette huurovereenkomst genoemd. Wanneer de onderhuurder slechts een deel van de woning huurt, bijvoorbeeld een kamer, ligt de situatie anders. In dat geval moet de onderhuurder de woonruimte vaak verlaten als het contract tussen A en B eindigt.