Onroerende zaak

Onroerende zaken zijn stukken grond en alle bouwwerken die aard- en nagelvast met deze grond verbonden zijn. Denk hierbij aan woonhuizen, bedrijfsruimtes, bouwkavels en gebouwen in aanbouw. Ook grond zonder bouwwerken valt onder de definitie van een onroerende zaak.

Voorbeelden van onroerende zaken

Voorbeelden van onroerende zaken zijn bossen, ongerepte bouwkavels, weilanden en voetbalvelden. Bouwwerken die bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven, worden eveneens aangemerkt als onroerende zaken, zelfs als ze niet rechtstreeks aard- of nagelvast zijn verbonden met de grond. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Stacaravans
  • Portocabins
    Deze bouwwerken zijn vaak aangesloten op nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit en worden hierdoor als duurzaam verbonden beschouwd.

Kopen of erven van een onroerende zaak

Je wordt eigenaar van een onroerende zaak of goed op het moment dat deze officieel wordt geleverd. Bij onroerende zaken is hiervoor kadastraal transport nodig. Elk onroerend goed wordt geregistreerd bij de Dienst voor het Kadaster. In het Kadaster worden zowel de eigenaar als het betreffende onroerend goed vermeld, inclusief de exacte locatie en grenzen.

Veelgestelde vragen over onroerende zaken:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over onroerende zaken en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.

Wat zijn onroerende zaken?

Onroerende zaken zijn stukken grond, inclusief alle bouwwerken die aard- en nagelvast of duurzaam met de grond verbonden zijn.

Wat is het Kadaster?

Het Kadaster is een openbaar register waarin registergoederen, zoals woningen en grond, worden vastgelegd. Het registreert de precieze afmetingen, grenzen, ligging en eigendom van onroerende zaken.

Klik hier voor alle huurwoningen!