Schaarstegebied
Een schaarstegebied (ook wel 'schaarstegemeente') is een gebied of gemeente waar een tekort is aan sociale huurwoningen. In deze gebieden zijn er onvoldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar voor huishoudens met een lager inkomen. Schaarstegebieden bevinden zich vooral in stedelijke regio’s en provincies zoals Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. In Nederland wordt het tekort aan sociale huurwoningen steeds nijpender door een combinatie van factoren zoals bevolkingsgroei, beperkte nieuwbouw en stijgende grondprijzen.
In 2011 werd een maatregel ingevoerd waarbij huurwoningen in schaarstegebieden extra punten kregen via het woningwaarderingsstelsel (WWS). Deze punten, bekend als Donnerpunten (vernoemd naar voormalig minister Donner), verhoogden de maximale huurprijs van woningen in deze gebieden om de doorstroming te bevorderen. Echter, de Donnerpunten zijn inmiddels afgeschaft.
In 2015 werd het woningwaarderingsstelsel herzien. In het vernieuwde systeem speelt de WOZ-waarde (de geschatte marktwaarde van een woning) een belangrijke rol bij de bepaling van de maximale huurprijs. Hierdoor weegt de locatie van de woning en de vraag naar woningen in een bepaald gebied zwaarder mee. Omdat schaarstegebieden vaak hogere grond- en vastgoedprijzen hebben, leidt dit tot hogere WOZ-waarden en daarmee hogere maximale huurprijzen.
Veelgestelde vragen over schaarstegebieden:
We hebben enkele veelgestelde vragen over schaarstegebieden voor je op een rijtje gezet, met daarbij meteen de antwoorden.
Wat is een schaarstegebied of schaarstegemeente?
Een schaarstegebied is een gebied of gemeente waarin een tekort is aan sociale huurwoningen. Dit leidt vaak tot langere wachttijden voor sociale huur, middenhuur en hogere huurprijzen in de vrije sector.
Mijn huurwoning ligt in een schaarstegebied, wat houdt dat in voor de huurprijs?
Huurwoningen in schaarstegebieden zijn vaak duurder, ook na de afschaffing van de Donnerpunten. Dit komt doordat de maximale huurprijs nu deels wordt bepaald door de WOZ-waarde, die in schaarstegebieden gemiddeld hoger ligt vanwege de hogere grond- en vastgoedprijzen.
Wat betekent de WOZ-waarde voor mijn huurwoning?
De WOZ-waarde is een belangrijk onderdeel van het woningwaarderingsstelsel en bepaalt een deel van de maximale huurprijs van een woning. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer punten een woning krijgt, wat de maximale huurprijs verhoogt.