100.000 tijdelijke huurhuizen: oplossing op korte én lange termijn?
Om het tekort aan betaalbare huurhuizen te verzachten, wil de PvdA in de komende twee jaar 100.000 tijdelijke sociale huurwoningen laten bouwen. Coalitiepartner VVD is nu al fel tegenstander van dit plan.
Langetermijnoplossing voor het middensegment?
De 100.000 tijdelijke sociale huurwoningen zouden voor vijftien jaar onderdak moeten bieden aan een grote groep wanhopige woningzoekenden. Gedurende deze vijftien jaar moeten er 700.000 permanente en betaalbare vrije sector huurhuizen worden gebouwd met een huurprijs tussen de 710 en 900 euro per maand: de huurders uit de sociale sector zouden hier dan volgens de PvdA naartoe doorstromen, waarmee zij weer plaats maken voor anderen. Slim bedacht, maar werkt dit ook in de praktijk?
VVD: “Onverstandig plan”
De VVD vindt dit een onverstandig idee en gaf zelfs aan ‘verbaasd’ te zijn over het plan van de PvdA. De markt zou hierdoor verstoord worden en daarbij zou het plan haaks staan op het beleid om het aantal sociale huurhuizen terug te brengen. Maar liefst één op de drie huizen is een sociale huurwoning en de PvdA “wil nu op elk grasveld binnen de bebouwde kom een noodhuis”, zo stelt Roald van der Linde van de VVD. Daarbij benadrukt de liberaal dat er juist in de grote steden veel te weinig bouwgrond is voor dit plan.
Woonbond positief
Logischerwijs ziet de Woonbond, die al jaren met een tekort aan sociale huurwoningen kampt, het plan van de PvdA wel zitten. De bond heeft al jaren te kampen met een dalende voorraad sociale huurwoningen, terwijl de vraag toeneemt.
Het mag duidelijk zijn dat het laatste woord over dit plan nog niet is gesproken. Denk jij dat dit het tekort in het middensegment op de lange termijn zal oplossen?