Scheefwoners kunnen rekenen op extra huurverhoging

bron: Nu.nl

Minister Stef Blok van Wonen heeft de knoop doorgehakt als het gaat om de aanpak van scheefwonen. Hij is akkoord gegaan met de inkomensafhankelijke huurverhoging en heeft zijn voorstellen doorgestuurd naar de Eerste en Tweede Kamer. De huurverhoging zou per 1 juli ingevoerd moeten worden.

Maximale huurverhoging 6,5%

De aanpak van de minister is duidelijk: huurders van een sociale huurwoning met een inkomen tot 33.614 euro kunnen een huurverhoging van 1,5% voor hun kiezen krijgen. Huishoudens die een inkomen hebben van 33.614 tot 43.000 euro kunnen rekenen op een verhoging van 2,5% en de 'topverdieners' met een inkomen boven de 43.000 euro zullen blij gemaakt worden met een huurverhoging van niet minder dan 6,5%.

Doorstroming woningmarkt

Aan scheefwoners dus de keus - óf diep in de buidel te tasten en meer huur gaan betalen zodat ze in hun huidige sociale huurwoning kunnen blijven zitten, óf kiezen voor een huurwoning in de vrije sector, óf de stap maken naar een koopwoning. De bedoeling van Blok's voorstel is helder: de doorstroming in de woningmarkt moet weer op gang komen. Door deze huurverhogingen in te voeren is een eerste stap gezet.

Verhuurdersheffing

Het verhogen van de huren heeft een extra niet te onderschatten bijkomstigheid. Want de opbrengsten van de huurverhogingen kunnen de woningcorporaties weer gebruiken om de verhuurdersheffing te bekostigen. De corporaties zullen namelijk, zoals het er nu naar uitziet, de portemonnee van de overheid structureel met 1,7 miljard euro moeten spekken. Het lijkt er nu dus op dat de verhuurdersheffing niet door de verhuurders - lees corporaties - wordt betaald, maar door de huurders van sociale huurwoningen, die het vaak toch al niet al te breed hebben. Of zeg ik nu iets heel raars?

Gerelateerd nieuws

Lees ook