CFV trekt broekriem woningcorporaties strakker aan
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft nadrukkelijk de ogen gericht op veertien woningcorporaties die de zaakjes financieel niet lekker op een rijtje hebben. De getroffen corporaties hebben een herstelplan neergelegd bij het CFV, waarin staat hoe ze hun onfortuinlijke situatie denken te verbeteren. Dit meldt Stef Blok, minister van Wonen, aan de Tweede Kamer.
Onvoldoende controle
Dankzij de handel in derivaten is de Zuid-Hollandse woningcorporatie Vestia vorig jaar flink onderuit gegaan en is hierdoor momenteel druk bezig haar huizen te verkopen. Zo verkocht Vestia laatst een flink aantal studentenwoningen aan Stichting Studenten Huisvesting. De commissie-Hoekstra vindt dat naast het CFV ook Waarborgfonds Sociale Woningbouw en het ministerie voorheen faalden in het toezicht op corporaties als Vestia. Volgens de commissie hadden deze partijen kunnen weten dat de handel van derivaten niet altijd even slim is. Om situaties als die bij Vestia in de toekomst te voorkomen dient het CFV nu af en toe goed met de zweep te slaan.
Probleempartijen
De corporaties die nu nadrukkelijk in de gaten worden gehouden, zijn onder andere Laurentius (Breda), Portaal (Baarn), ’t Heem (Tilburg), Wooninvest (Leidschendam) en de Amsterdamse corporaties De Key, Stadgenoot en Ymere. Verder is er versterkt toezicht op woningcorporaties in Zeist, Slochteren, Velsen, Zevenbergen, Waterland en Drimmelen.
Ultimatum voor Vestia
Minister Blok, die momenteel zijn handen vol heeft aan gerommel op de woningmarkt, stelt dat Vestia waarschijnlijk niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Hij houdt zich voor nu echter aan het hersteljaar dat voor Vestia is afgesproken. In mei loopt deze periode af, wellicht volgen er dan verdere maatregelen.