Meer huurwoningen voor Amsterdamse woningzoeker met doorsnee inkomen
Het tekort aan betaalbare vrijesectorhuurwoningen in Amsterdam gaat eindelijk aangepakt worden. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden met doorsnee inkomens.
Middeninkomens komen moeilijk aan een woning
De Amsterdamse gemeentepolitiek strijdt al jarenlang voor een grotere huizenvoorraad in het segment tussen de 700 en 1000 euro. Dit is van groot belang om de woningzoekenden met doorsnee inkomens tegemoet te komen: zij hebben een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning, maar hebben ook vaak geen mogelijkheid om een huis te kopen door de hoge huizenprijzen of bijvoorbeeld een tijdelijk arbeidscontract.
Duizend woningen in 2019
Gelukkig kan het voorstel om meer ruimte te bieden aan de bouw van huurwoningen in het middensegment, ingediend door de VVD en D66, nu op de steun rekenen van de Amsterdamse gemeenteraad. Concrete streefcijfers hiervoor zijn om het aantal woningen tussen nu en 2019 van geleidelijk 750 naar 1.000 woningen te laten stijgen: 800 woningen in 2016, 900 in 2017 en 1.000 woningen in 2018 en 1019.
Een soortgelijk voorstel van deze partijen, om jaarlijks 1.250 dergelijke woningen te bouwen, werd verworpen omdat het te ambitieus zou zijn. Toch ziet D66 het nieuwe bouwtempo als een grote verbetering ten opzichte van het huidige: het gemiddelde aantal nieuwbouwwoningen in het middeldure segment stijgt van 750 naar 950 per jaar.
Aantrekken en behouden van young professionals
Een groter aanbod van betaalbare huurwoningen is ook essentieel om young professionals naar de stad te trekken en te behouden. Dat een gebrek aan woonruimte voor deze bevolkingsgroep de economie en het innovatievermogen van de stad bedreigt, dringt inmiddels goed door tot de gemeenteraad: eerder werden in samenwerking met belegger Syntrus Achmea de Amsterdamse Wallen al aangewezen als ontwikkellocatie voor huurwoningen.