Minister Blok wil nieuwbouw goedkope huurwoningen stimuleren

bron: NOS.nl

Volgens minister Blok (Wonen) hebben verhuurders, ondanks de omstreden verhuurderheffing, genoeg middelen om woningen te bouwen en te renoveren. Wel wil hij korting geven aan kleine verhuurders en verhuurders die goedkope woningen bouwen.

Verhuurderheffing onder vuur

Onlangs luidden onder meer de Woonbond en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) de noodklok over de negatieve gevolgen van de verhuurderheffing, de belasting die woningcorporaties sinds 2013 moeten betalen. Deze zou volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen leiden tot een dalend woningaanbod en hogere huurprijzen. Ook zouden corporaties door de heffing nauwelijks in staat zijn om nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te renoveren. Blok liet echter weten de omstreden verhuurderheffing niet te willen afschaffen of versoepelen.

Tegenstrijdige bevindingen

Uit onderzoek dat Blok uit liet voeren door Ortec Finance blijkt echter dat woningcorporaties genoeg bestedingsruimte hebben voor de bouw van 250.000 nieuwe huurwoningen. De ruim 37 miljard euro die hiervoor nodig is, kan volgens Blok eenvoudig geleend worden door de woningcorporaties. Ook zou er volgens de berekeningen voor 1,1 miljard aan huren kunnen worden verlaagd en is er nog eens 28 miljard euro beschikbaar voor verduurzaming en renovatie van huurwoningen. De uitkomsten van het onderzoek lijken daarmee lijnrecht tegenover de bevindingen van het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen te staan.

Blok: ‘Verhuurderheffing pakt goed uit’

Blok houdt vast aan de onderzoeksbevindingen van Ortec Finance en concludeert aan de hand hiervan dat de verhuurderheffing goed uitpakt. Hij stelt op basis van het rapport zelfs dat de corporatiesector er beter voorstaat dan bij de invoering van de heffing in 2013 werd verwacht. De minister ziet dan ook geen aanleiding om de verhuurderheffing drastisch aan te pakken, laat staan deze af te schaffen. Wel komen er enkele aanpassingen om de bouw van betaalbare huurwoningen te bevorderen.

Aanbod betaalbare woonruimte

Om de nieuwbouw van betaalbare woonruimte te stimuleren, zullen corporaties die goedkope sociale huurwoningen bouwen (met een huurprijs rond de 600 euro) een korting op de verhuurderheffing krijgen. In gebieden waar een tekort is aan goedkope woonruimte, is deze korting het hoogst. Ook kleine particuliere verhuurders gaan minder betalen, omdat ze voortaan pas heffing hoeven te betalen na de eerste 25 woningen. Voorheen gold dit vanaf 10 woningen.

Huurprijzen

Vanzelfsprekend zijn Aedes (de koepel van woningcorporaties), VNG en de Woonbond niet te spreken over het feit dat Blok de verhuurderheffing willens en wetens handhaaft. De minister gaat er volgens hen geheel aan voorbij dat de corporaties – en hiermee ook hun huurders – een hoge prijs hebben betaald om financieel te kunnen overleven na de invoering van de verhuurderheffing. De huurprijzen zijn tussen 2009 en 2015 met gemiddeld 100 euro per maand gestegen, waardoor vele huishoudens de huur niet meer kunnen betalen. Blok reageert hierop dat de huren minder zijn verhoogd dan letterlijk is toegestaan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook