Verduurzaming woning kan voordelig uitpakken voor huurders
Met name voor de huurwoningmarkt is het verduurzamen van de woningvoorraad rendabel: corporaties kunnen de vereiste investeringen dragen en huurders kunnen er zelfs financieel op vooruitgaan. Dit blijkt uit een studie die het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) deze week publiceerde.
Energieakkoord
Het Energieakkoord formuleert doelstellingen om Nederlandse (huur)woningen energiezuiniger te maken. De huurwoningvoorraad moet voor eind 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Om de door het Energieakkoord voorgeschreven energiebesparing te kunnen behalen, zouden 508.000 Nederlandse corporatiewoningen tot ‘Nul op de Meter-woning’ moeten worden gerenoveerd.
Financiële draagkracht
Waar het verduurzamen van de woning de huiseigenaren weinig oplevert, is dit voor woningcorporaties financieel wél interessant. Woningcorporaties hebben genoeg financiële draagkracht om te investeren in het verduurzamen van woningen. De hogere uitgaven die de investeringen met zich meebrengen voor corporaties worden gecompenseerd door een stijging van de vastgoedwaarde en hogere huurinkomsten.
Huurder profiteert mee
Wanneer corporaties niet alle investeringskosten doorberekenen aan huurders, kunnen huurders financieel voordeel hebben van de verduurzaming. Verhuurders mogen wel een energieprestatievergoeding vragen aan hun huurders, maar hier staat tegenover dat de energierekening van de huurder voortaan nihil is. Daarbij kunnen huurders waarschijnlijk gaan rekenen op een Woonlastenwaarborg, een regeling waarop de Woonbond heeft aangedrongen bij de Eerste en Tweede Kamer. Ook wordt er een landelijk meldpunt geopend voor (potentiële) huurders van een ‘Nul op de Meter-woning’.
Lees ook: Woonbond roept op tot verduurzamen van huurwoningen