Extra huurverhoging wijst scheefwoners de deur
Het lijkt erop dat het 'scheefwoners' steeds moeilijker wordt gemaakt om te blijven wonen in hun huurhuizen. Onder scheefwoners worden bewoners van sociale huurwoningen verstaan die samen meer dan 43.000 euro bruto verdienen.
Er is een voorstel ingediend om voor deze groep de huur met maximaal 5% te verhogen. Deze 5% verhoging zou komen bovenop de toegestane 2,3%.
Minister Liesbeth Spies (Wonen) heeft een duidelijke mening over de voorgestelde huurverhoging: "Zeker een goede beslissing."
Betere doorstroming scheefwoners
Spies hoopt dat deze maatregel de bewoners de deur wijst naar duurdere huurwoningen of koopwoningen. De vrijgekomen sociale huurwoningen zouden vervolgens beschikbaar zijn voor mensen met lagere inkomens. In grote steden staan deze mensen vaak op lange wachtlijsten met weinig uitzicht op een plek in een sociaal huurhuis. Willen de scheefwoners toch op hun plek blijven, dan moeten ze dus bereid zijn meer huur te betalen.
Veel weerstand tegen opzet voorstel
De aanpak leidt tot veel commotie en weerstand bij oppositiepartijen, woningcorporaties en huurders. Het grote probleem is dat verhuurders informatie nodig hebben over de inkomens van huurders om zo te kunnen beslissen of een huurverhoging is toegestaan. Hiervoor dienen ze zich te wenden tot de Belastingdienst. Het verstrekken van enige informatie over inkomens wordt door velen gezien als een grove schending van de privacy.
Een ander probleem lijkt het gebrek aan alternatieve woningen te zijn. Over het algemeen liggen de huurprijzen maandelijks rond de 1000 euro, terwijl hypotheken steeds moeilijker verstrekt worden. Spies zegt over het laatste dat dat wel meevalt.
Per 1 juli 2012
Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel per 1 juli 2012 ingaat. Daarom heeft het kabinet het reeds mogelijk gemaakt voor verhuurders om vanaf februari 2012 al verklaringen bij de belastingdienst op te kunnen vragen. Daarmee loopt het kabinet vooruit op wetgeving die nog niet door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd.