ANBO: tekort aan seniorenwoningen in 2020
Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten verwacht in 2020 met een tekort aan seniorenwoningen te kampen. Dit blijkt uit onderzoek van ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen). Vier van de tien gemeenten, vooral de kleinere, hebben nu al tekorten.
Meer ouderen, meer thuiszorg
De tekorten ontstaan onder meer door de toename van het aantal ouderen: als gevolg van de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog en de toegenomen levensverwachting vergrijst onze samenleving in hoog tempo. Daarbij willen (of moeten) ouderen vaak langer thuis blijven wonen, doordat bejaardenzorg steeds meer buiten zorg- of verpleeginstellingen plaatsvindt.
Woongelegenheid senioren onduidelijk
Een groot deel van de gemeenten heeft te weinig inzicht in de woongelegenheid voor senioren. Ruim de helft weet hoeveel voor senioren geschikte woningen hun gemeente telt, maar slechts 28 procent is op de hoogte van het aantal woningen dat eenvoudig kan worden aangepast voor bewoners met een beperking.
Volgens Liane den Haan, directeur van de ANBO, is het juist nu belangrijk om inzicht te hebben in woonvoorzieningen voor ouderen, aangezien de overheid langer zelfstandig wonen stimuleert. De mate van inzicht verschilt enorm per gemeente.
Prestatieafspraken
Wel hebben gemeenten vaak al prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties over het aantal te realiseren seniorenwoningen. Met zorgaanbieders, projectontwikkelaars en andere gemeenten wordt dit in mindere mate afgestemd. Hier is volgens Den Haan dan ook een cultuuromslag vereist om voldoende zorg en woongelegenheid te kunnen blijven waarborgen.