Asbest in je huurhuis?
De afgelopen weken komt opeens het ene na het andere asbestgeval in het nieuws. De evacuatie van honderden bewoners in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was de voornaamste, maar niet de enige. In Selwerd, een wijk in Groningen, werd onlangs asbest aangetroffen in de kruipruimtes. En ook in Hoogvliet, een deelgemeente van Rotterdam, was het raak.
Wat is dat toch met dat asbest? Nadat er asbest gevonden was in een aantal huurwoningen in Utrecht heeft iedereen het er weer over. Asbest is een materiaal dat tot de jaren ’90 veel bij bouw gebruikt werd. Het is een onverwoestbaar, goedkoop en sterk isolerend materiaal. Ideaal dus! Toch is het gebruik ervan in Nederland sinds 1993 verboden. Omdat er behoorlijke gezondheidsrisico’s aan zitten. Ieder jaar worden er nog steeds mensen ziek doordat ze ooit aan asbest zijn blootgesteld. En niet alleen beroepsmatig. Er zijn verschillende soorten asbest. In Kanaleneiland ging het om spuitasbest – dat is de soort met de hoogste gezondheidsrisico’s.
Het verbod geldt dus al bijna 20 jaar. Dat wil echter niet zeggen dat we van het asbest af zijn. Er is naar schatting zo’n 8 miljoen ton asbest gebruikt in Nederland. Daarvan is nog maar grofweg de helft tot op heden verwijderd. Er is dus nog een hoop asbest aanwezig in bouwwerken in ons land.
Als verhuurders weten dat er asbest in hun woningen verwerkt zit, dan moeten ze dit aan de huurders melden. Ook als er geen sprake is van een onveilige situatie. Alleen zijn de verhuurders vooralsnog niet verplicht om de aanwezigheid van asbest in woningen te inventariseren. Dat moet wel bij ziekenhuizen en scholen.
Vermoedt u dat er asbest in uw woning zit? Zolang het materiaal waar het in zit in goede staat is en niet bewerkt wordt, is er eigenlijk niets aan de hand. Dan mag het gewoon blijven zitten. Het is dan zelfs beter om het te laten zitten, dan om zelf te proberen het te verwijderen. Verwijderen van asbest moet volgens strenge voorschriften gebeuren. Is er asbest dat wel weg moet (losgebonden, in slechte staat of onvoldoende afgeschermd), dan moet het wel weg. De verhuurder moet dan maatregelen nemen, daar kan de gemeente hem toe verplichten.