Bevolkingsgroei grote steden gaat onverminderd door

bron: CBS.nl

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zullen de komende decennia sterk blijven groeien in aantal inwoners. Naar verwachting zullen deze steden in 2030 gemiddeld 15 procent meer inwoners tellen dan in 2015. Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Grote steden groeien sterk

De verwachte bevolkingsgroei van Nederland ligt tussen 2015 en 2030 op zo’n 950.000 inwoners. Bijna drie kwart van deze groei zal plaatsvinden in de grotere gemeenten (met minimaal 100.000 inwoners). De vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zullen in 2030 gemiddeld 15 procent meer inwoners tellen dan in 2015. Daarmee zullen deze steden samen goed zijn voor een derde van de Nederlandse bevolkingsgroei tot 2030.

Ook buurgemeenten van de grote steden zullen flink door blijven groeien. In het westen van het land zijn dit onder meer Diemen (Amsterdam) en Rijswijk (Den Haag). Ook Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Amersfoort groeien in deze regio stevig door. In het zuiden nemen de Brabantse steden Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda de grootste groei voor hun rekening, in het oosten Zwolle, Arnhem, Nijmegen en Ede. Maar ook de noordelijke steden Groningen en Leeuwarden staan niet stil.

Buitengebieden

De afname van het aantal inwoners in kleinere gemeenten zet verder door, met name in gebieden buiten de Randstad, zoals Drenthe, Noordoost-Groningen, de Achterhoek, Noord-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Bijna een vijfde van de kleine gemeenten in deze buitengebieden zal in 2030 een lager inwoneraantal hebben dan nu. In minder afgelegen gebieden zullen kleinere gemeenten een groeiende of stabiele bevolkingsgroei kennen.

Vergrijzing

In de grote steden woont een beduidend lager aandeel 65-plussers dan in kleinere gemeenten. Dit verschil zal nog verder toenemen: naar verwachting zal het aandeel oudere inwoners in 2030 op 17 procent komen te liggen. In de kleinere gemeenten zal dit 26 procent zijn. In het begin van de eeuw lag dit aandeel in zowel grote als kleine gemeenten op ongeveer 15 procent. Door de voortdurende instroom van jongeren, die hier ook blijven wonen nadat ze een gezin starten, blijven steden relatief jong. In kleinere gemeentes is met name buiten de Randstad juist sprake van een uitstroom van jongeren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook