Bonje met de buren: meer ingewikkelde burenruzies in 2016

bron: CCV

Beter een goede buur dan een verre vriend – maar wat als je buren je het leven zuur maken? Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat het aantal ingewikkelde burenruzies het afgelopen jaar is toegenomen. In 2016 moesten bemiddelaars in 13.000 overlastzaken te hulp schieten. Waardoor ontstaan deze problemen en wat kan je het beste doen in het geval van een burenruzie?

Buurtbemiddelaars

In Nederland heeft 65 procent van de gemeenten getrainde buurtbemiddelaars die kunnen helpen in conflicten tussen buren of straatbewoners. Volgens het CCV ontstaan de meeste ruzies over geluidsoverlast, ergernissen rond het huis of in de tuin en intimidatie. Bemiddelaars zien ook dat het aantal ingewikkelde ruzies toeneemt; dit houdt in dat er meerdere buren bij het conflict betrokken zijn, dat de situatie al uit de hand is gelopen of dat er personen bij betrokken zijn met psychische problemen.

Oplossingen

Wat kan een bemiddelaar in zo’n geval dan betekenen? “Doorverwijzen naar zorginstanties, het gesprek aangaan of simpelweg een luisterend oor bieden. Het helpt vaak al als mensen zich eindelijk gehoord voelen”, zegt Frannie Herder van het CCV. Buurtbemiddeling zorgt er in het overgrote deel van de gevallen voor dat de ruzie wordt opgelost: 70 procent van de behandelde zaken in 2016 werd goed afgesloten, wat 50.000 geholpen mensen betekent. Sinds 1 juli 2017 is er daarnaast een nieuwe Wet Aanpak Overlast, waarmee gemeenten langdurige overlastveroorzakers een dwangsom op kunnen leggen voor het herhalen van hun vervelende gedrag. Heb je bonje met de buren, vraag dan om hulp bij je woningcorporatie of gemeente; vaak kunnen zij je een helpende hand bieden.

Lees ook: Bonje met de buren: een wijkrechter de oplossing?

Gerelateerd nieuws

Lees ook