CBS: meer verhuizingen uit de Randstad
In 2020 zijn verhuizingen naar gebieden die buiten de randstad liggen sterk toegenomen. Het zijn vooral ouderen en koppels zonder kinderen die afscheid nemen van de grote steden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS concludeert dat tussen 2015 en 2020 elk jaar meer mensen de Randsteden verlaten. Tussen april en december 2020 verhuisden 37.000 Randstedelingen naar andere regio’s in Nederland. Andersom zijn er in die periode ruim 27.000 mensen naar de Randstad toegetrokken. Dit aantal blijft volgens het CBS in de afgelopen 5 jaar stabiel. Hier wordt voornamelijk gesproken over jongeren en twintigers die het huis verlaten.
Terugtrekken naar de Veluwe
Bij Randstad bewoners die verhuizen zijn diverse regio’s in de smaak gevallen, meldt het CBS. Tussen de maanden april en december vorig jaar werd het in de Veluwe steeds drukker: maar liefst 2.000 inwoners zijn in deze periode verhuisd naar dit gebied. Maar ook in Oost-Groningen, grote delen van Drenthe, de Achterhoek, Midden-Limburg, delen van Gelderland en Zeeland is de bevolking gegroeid.
Ontwikkeling bij 60-plussers
Vooral koppels zonder kinderen en 30 plussers houden het voor gezien. De trend zet zich ook voort bij ouderen. Van de inwoners uit de Randstad tussen de 60 en 70 jaar die in 2020 verhuisden, vertrok 18% naar een plaats buiten de Randstad. Dat is 6% meer dan in 2015. Van de koppels zonder kinderen die in 2020 verhuisden uit de Randstad, vertrok ruim 13% naar een regio daarbuiten. Dat was in 2015 nog 10%. In de leeftijdscategorie tussen 18 en 25 jaar verhuisde vorig jaar 12% naar een ander gebied.
Invloed van corona maatregelen
Er bestaat een mogelijkheid dat de huidige corona maatregelen invloed hebben op de stijging in verhuizingen, meldt het CBS. Doordat steeds meer mensen thuis zitten, is er behoefte ontstaan om meer ruimte in en om de woning heen te hebben. Naar verwachting ook het thuiswerken na de pandemie gebruikelijker worden, waardoor de keuze om buiten de Randstad te gaan wonen makkelijker wordt voor mensen die in de Randstad werken, aldus het onderzoeksbureau.