De woningkrapte raakt jongeren het hardst, wij geven tips bij het vinden van een huurwoning
Uit onderzoek van verzekeraar Aegon blijkt dat meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar belangrijke stappen in hun leven uitstellen door de krapte op de woningmarkt. Zij ervaren negatieve gevoelens zoals stress, frustratie, boosheid en verdriet bij het zoeken van een koop- of huurwoning.
De krapte in de vrije huursector zorgt voor hoge huurprijzen die jongeren vaak niet kunnen betalen. Mocht er wel een betaalbare woning beschikbaar zijn, dan is het nog maar de vraag of je deze krijgt toegewezen. Eerder deze maand publiceerde woningplatform Pararius cijfers waaruit bleek dat het aantal reacties op huurwoningen de afgelopen twee jaar is verviervoudigd, waardoor de kans op toewijzing steeds kleiner wordt.
Maatschappelijke gevolgen
Dit heeft maatschappelijke gevolgen: jongeren wonen langer thuis, of blijven langer in hun studentenhuis wonen. Ook stellen veel jongeren samenwonen uit en wachten zij met het stichten van een gezin. Door het schaarse aanbod worden zij minder kritisch bij het beoordelen van de kwaliteit en staat van een woning, of accepteren ze een woning die niet volledig aan hun eisen voldoet blijkt uit het onderzoek van Aegon. Wij geven tips die je kunnen helpen bij het bezichtigen van een woning.
Dit kun jij doen
Dat de woningkrapte het een stuk lastiger maakt om een huurwoning te vinden, is een feit. Wij geven jou een aantal tips om jouw zoektocht iets makkelijker te maken:
1. Schrijf je in!
Zorg dat je je inschrijft bij woningcorporaties, makelaars of bij woningplatformen zoals Huurwoningen.nl Check wel altijd goed of deze websites een telefoonnummer hebben dat je kunt bellen, anders is de website waarschijnlijk minder betrouwbaar. Zo kun je altijd al het beschikbare aanbod zien en ben je als eerste op de hoogte van nieuw aanbod. Bij woningcorporaties en makelaars zul je niet altijd een alert krijgen van een nieuwe woning, dus houd dan vooral zelf de sites goed in de gaten. Bij Huurwoningen.nl krijg je een alert zodra er nieuw aanbod is dat voldoet aan jouw zoekopdracht. In deze krappe woningmarkt is snelheid één van de meest belangrijke factoren.
2. Maak je papieren in orde
Yes, je bent uitgenodigd voor een bezichtiging! Zorg dan dat je alle benodigde documenten bij je hebt. Vaak gaat dit om een geldig identiteitsbewijs*, een inkomensverklaring en kopieën van loonstroken. Check van tevoren welke documenten je nodig hebt (vaak staat dit in de omschrijving van de woning of de bevestiging van de uitnodiging voor de bezichtiging) en neem deze mee of zet ze alvast in de bijlagen van je vooropgestelde mail! Dan hoef je nog maar 1 knop te drukken na de bezichtiging, om je aanmelding compleet te maken. Extra leuk: schrijf een persoonlijke note en voeg een foto van jezelf toe. Vaak vinden verhuurders het leuk om te zien wie er interesse heeft in hun woning.
3. Spread the word
Vertel al je vrienden, familie en collega’s dat jij op zoek bent naar een huurwoning. Zo houden zij ook hun ogen en oren open en geven zij wellicht de gouden tip voor jouw nieuwe huurwoning!
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!
*Let op bij het delen van je identiteitsbewijs:
- Maak je BSN-nummer op je ID onleesbaar;
- Schrijf op de kopie dat het een kopie betreft;
- Vermeld de datum op de kopie;
- Schrijf op de kopie voor wie de kopie bedoeld is.