Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor de huursector
Nieuwe regels en wetswijzigingen maken het lastig om alle ontwikkelingen in de huurwoningmarkt bij te houden. Om je op weg te helpen, hebben we de belangrijkste regels voor 2022 voor huurders én verhuurders op een rijtje gezet.
Ieder jaar mogen de verhuurders de huur verhogen. Behalve vorig jaar, toen kregen de sociale huurders te maken met een uitzondering op die regel. Als gevolg van de coronacrisis en de financiële onzekerheid die de pandemie met zich mee bracht, koos het kabinet ervoor om de huren te bevriezen. Dit jaar gelden er weer andere regels.
Gematigde huurstijging
Op 1 juli is het weer zover: de jaarlijkse huurverhoging. Uit een meting van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland, blijkt dat woningcorporaties de huur met maximaal 2 procent zullen verhogen. Dat is minder dan het wettelijke maximale percentage. Sociale huurwoningen mogen officieel met maximaal 2,3 procent verhoogd worden. Voor huurwoningen in de vrije sector geldt een verhoging van maximaal 3,3 procent.
Twee uitzonderingen op de huurprijsstijging
Slechts 30% van de corporaties kiest ervoor om de huurprijzen te verhogen van woningen met de laagste energielabels.. Vaak bevriezen de corporaties de huren van die woningen en geven daarbij aan dat ze de woningen versneld gaan verduurzamen. Ze kiezen voor de huurbevriezing zodat de huurders minder last hebben van de hoge energierekening.
De tweede uitzondering op een gematigde prijsstijging is een huurverhoging die afhankelijk is van het inkomen van de huurder. mensen die in een zelfstandige woning zitten in de gereguleerde sector mogen vanaf 1 juli huurverhoging krijgen die hoger is dan 2,3 procent. Voor huurders met een gemiddeld inkomen gaat het hier om een bedrag van maximaal 50 euro per maand. Voor bewoners met een hoog inkomen kan dit bedrag oplopen tot 100 euro per maand.
Wijziging in het puntenstelsel
De afgelopen jaren is de WOZ-waarde flink omhoog gegaan. Deze stijging had een negatief effect op de sociale huursector. De WOZ-waarde wordt meegeteld in het woningwaarderingsstelsel (ook wel puntensysteem genoemd), waardoor huurprijzen soms snel stegen. Om forse huurstijgingen in de toekomst te voorkomen, wordt de waarde van woningen met meer dan 142 punten vanaf 1 mei nog maar voor een derde meegeteld. Voor veel woningen, voornamelijk in de grote steden, betekent dit dat de huur omlaag moet. Wanneer de nieuwe maximale huurprijs minder is dan de feitelijke huurprijs, heeft de huurder recht op een huurverlaging. De Woonbond geeft het advies om te controleren of je verhuurder zich aan de regels houdt. Dit kan je checken door op de website van de Huurcommissie een huurprijscheck te doen. De uitkomst van de check kan dan naast de huidige huurprijs worden gelegd. Voor huurwoningen uit de vrije sector geldt sinds 1 mei dat de nieuwe WOZ-maximering 23.000 woningen met een nieuwe bewoner huurbescherming krijgen.