Een woning huren: welke verzekeringen heb je nodig?
Als huurder ben je geen eigenaar van de woning en hoef je dus geen opstal- of woonhuisverzekering af te sluiten. Maar wat moet je wél verzekeren wanneer je huurt? Huurwoningen neemt de essentiële verzekeringen met je door.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt schade aan roerende zaken die zich in je huis bevinden, zoals meubels en elektronische apparaten. In geval van bijvoorbeeld diefstal, waterschade of brand krijg je een vergoeding uitbetaald voor de schade aan deze objecten. Hierbij is het belangrijk dat je van tevoren goed inschat hoeveel je inboedel waard is, zodat het bedrag dat je van de verzekering terugkrijgt hoog genoeg is om de spullen te kunnen vervangen.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het idee van een aansprakelijkheidsverzekering is dat je je verzekert tegen schade die door jouw toedoen ontstaat bij iemand anders (of diens eigendommen). Zelfs wanneer je er zelf weinig aan kunt doen, kun je aansprakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een leiding springt in jouw huis en de buren hierdoor last hebben van waterschade. Ook ben je in de meeste gevallen aansprakelijk voor schade die door je kinderen wordt veroorzaakt. Het kan overigens per verzekeraar verschillen tot welke leeftijd kinderen zijn meeverzekerd.
Woonlastenverzekering
De woonlastenverzekering zorgt ervoor dat je in je huidige woning kunt blijven wonen wanneer je inkomen zou wegvallen door arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid. Zeker met het oog op de huidige arbeidsmarkt is een woonlastenverzekering in veel gevallen aan te raden. Toch zijn er ook situaties waarin het afsluiten van deze verzekering minder urgent is, bijvoorbeeld als je veel spaargeld hebt of als je eenvoudig bij familie kunt intrekken.
Rechtsbijstandverzekering
Aangezien huurders tot op zekere hoogte al beschermd zijn op basis van de huurbescherming, is een rechtsbijstandsverzekering geen absolute must voor huurders. Toch kan zo’n verzekering wel van pas komen wanneer er sprake is van een conflict met de verhuurder. De juridische kosten kunnen in zo’n geval al snel oplopen; een rechtsbijstandsverzekering beperkt dan de schade.
Lees ook: Waarom een particuliere huurwoning niet altijd een vrije sector huurwoning is