Geen energielabel? Minder huur betalen!
Het is niets nieuws: een energielabel voor een huis. Het kan alleen makkelijk dat jij er nog nooit iets van gezien hebt. Energielabels kennen we beter van witgoed. Je weet wel, zo’n sticker met mooie kleurtjes op de wasmachines bij de Media Markt.
Bij huizen is het principe hetzelfde: het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Vooral bij een bouwjaar tussen 1945 en 1959 is de kans groot dat het huis niet bepaald zuinig te noemen is. Er werd in de na-oorlogse periode veel en snel gebouwd. Kwaliteit kreeg daarbij minder aandacht.
Allang verplicht
Formeel is het al sinds 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te hebben als je een huis verhuurt of verkoopt. Op die manier zou het aantal huizen met een label vanzelf snel toenemen. Bij iedere nieuwe eigenaar of huurder zou er weer een gelabelde woning bijkomen. Dus als jij sinds 2008 een huis heb gekocht of nieuw gehuurd, zou je dat label gezien moeten hebben. En – is dat zo?
5 miljoen huizen zonder label
Dikke kans van niet. De verplichting werd namelijk op geen enkele manier gehandhaafd. Het is niet zo dat er helemaal geen huizen met een label zijn hoor… zo’n 2 miljoen woningen waren vorig jaar voorzien van een energielabel. Dat klinkt als heel wat, maar er zijn in totaal zo’n 7 miljoen huizen in Nederland. Dus… er zijn 5 miljoen ongelabelde woningen.
Vooral huurwoningen
Van de 2 miljoen huizen met een label is 90% een huurwoning, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat ze er niet bij zeggen is of het daarbij vooral gaat om woningen van corporaties of om particuliere verhuur. Wij gokken op het eerste.
Vanaf 2013 strenger
De regel van het verplichte energielabel wordt vanaf 1 januari 2013 veel strenger. Dan mogen notarissen geen akte meer passeren als het label er niet is. Dus dan moet een koopwoning die van eigenaar wisselt in ieder geval gelabeld zijn! Notarissen zijn er niet blij mee, maar voor de overheid is het de gemakkelijkste manier om te zorgen dat het percentage koopwoningen met een energielabel omhoog gaat.
Huurders aan zet
Voor huurwoningen geldt dat er bij nieuwe huurcontracten een energielabel beschikbaar moet zijn. Is dat niet zo, dan mag de huurder een deel van de huur achterhouden. Dit geldt niet alleen voor woonhuizen, maar ook voor bedrijfspanden en kantoren.
Lees ook: Slim afkoelen in huis? Koud kunstje!