Gezocht: huurwoningen in de vrije sector!

bron: Vastgoedmarkt.nl

'Eén op de vijf sociale huurwoningen wordt te duur voor huishoudens met lage inkomens. Tienduizenden huurwoningen komen in de vrije sector terecht.' Het klinkt als een regelrechte ramp, maar is dat wel zo? Als je bedenkt dat de huidige woningvoorraad in Nederland voor maar liefst 42% uit sociale huurwoningen bestaat en voor slechts 3% uit 'vrije sector-huurwoningen', dan lijkt die catastrofe best mee te vallen. De overige 55% bestaat overigens uit koopwoningen.

Per jaar 20.000 huurwoningen

Veel huishoudens die wonen in sociale huurwoningen, verdienen meer dan de toegestane 34.000 euro en worden gebrandmerkt als scheefwoners. De bedoeling is dat deze scheefwoners doorstromen en dus verhuizen naar een vrije sector-huurwoning of een koopwoning. Volgens Hans Snijders, directievoorzitter van pensioenbelegger Syntrus Achmea, is het niet meer dan logisch dat het percentage vrije sector-huurwoningen omhoog moet. En dus zullen er de komende jaren volgens hem zeker 20.000 huurwoningen bij moeten komen om te zorgen dat scheefwoners meer mogelijkheden hebben op een andere huurwoning. Snijders denkt dat de vraag naar huurwoningen sowieso gaat stijgen, omdat Nederlanders in hun maatschappelijk gedrag veranderen. Zo valt op dat Nederlanders steeds meer van werkgever veranderen en dat ze meer relaties hebben. Daarnaast hebben de ouderen onder de Nederlanders steeds meer behoefte aan een huurwoning waarin ze aangepast kunnen wonen. Als het aan Snijders ligt, gaat het percentage vrije sector-huurwoningen dan ook omhoog van 3% naar minimaal 10%.

Pensioenfonds als partner

Maar wie gaat er betalen voor de nieuwe huurwoningen? Snijders hoopt dat de overheid in Nederland de eerste stap zet en pensioenfondsen uitnodigt om aan tafel te gaan zitten. Want pensioenfondsen hebben de mogelijkheden om te investeren, ze moeten alleen het juiste steuntje in de rug krijgen om dit op een verantwoorde wijze te kunnen doen. En dat is waar de overheid om de hoek komt kijken. Praat met elkaar, creëer de mogelijkheden en werk samen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook