Goedkope scheefwoners blijven ook na huurverhoging lekker zitten
De aanpak van goedkope scheefwoners werkt niet. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar TNS in opdracht van ING. In 2013 werd de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd, maar nu blijkt dat deze niet zorgt voor meer verhuizingen. Hoe zit het ook alweer met scheefwonen en waarom helpen huurverhogingen niet?
Goedkope scheefwoners
Om een sociale huurwoning te kunnen krijgen, mag je jaarinkomen niet hoger zijn dan 40.349 euro. Deze grens is er om ervoor te zorgen dat alleen mensen die het echt nodig hebben een sociale huurwoning krijgen. Het gebeurt alleen vaak dat huurders door de jaren heen meer gaan verdienen en boven de inkomensgrens uitkomen. Zij geven hun goedkope sociale huurwoning echter niet graag op. Om deze mensen toch richting een verhuizing te bewegen is de inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd. Corporaties kunnen de huur van een zittende huurder extra verhogen, om zo doorstroming naar een grotere, duurdere huurwoning of een koopwoning te bevorderen.
Die maatregel blijkt niet te werken. Van de mensen die meer dan 40.349 euro verdienen maar toch nog in een sociale huurwoning wonen, zegt 84 procent dat de huurverhogingen van de afgelopen jaren hen niet op verhuisgedachten heeft gebracht.
Waarom niet verhuizen?
De belangrijkste reden waarom goedkope scheefhuurders niet doorstromen is dat de mogelijkheden zo goed als nihil zijn, en als ze er zijn, is de financiële stap te groot. Een huurwoning in de vrije sector begint vaak pas vanaf 1000 euro huur per maand; nogal een verschil wanneer de huur nu 500 euro is. Veel goedkope scheefhuurders willen daarnaast wel naar een koopwoning, maar het aanbod is beperkt en doordat zij vaak niet veel spaargeld hebben, is het voor hen moeilijker een hypotheek te krijgen.
Wanneer verhuizen scheefwoners dan wel? Dit heeft vaak niet met de hoogte van de huur te maken, maar met belangrijke gebeurtenissen in iemands leven; een nieuwe relatie of juist een scheiding, een nieuwe baan of het krijgen van kinderen. Een groot gedeelte van de scheefwoners is dan ook wat ouder; zij hebben dit soort belangrijke gebeurtenissen al meegemaakt en kunnen lekker blijven zitten waar ze zitten. Bovendien zijn ze vaak erg gehecht aan hun woning en buurt. Zij zijn helemaal niet geneigd om te verhuizen, ook al krijgen ze meerder huurverhogingen op hun bord.