Het nieuwe woningwaarderingsstelsel
Per 1 oktober is het nieuwe Woningwaarderingsstelsel van kracht. Dit puntensysteem wordt gebruikt om de maximale huurprijs van sociale huurwoningen te bepalen. Minister Blok wil aan de hand van het nieuwe Woningwaarderingsstelsel het aanbod van betaalbare particuliere huurwoningen vergroten. Maar wat zijn nu precies de verschillen met het vorige systeem?
Meer punten voor kleine zelfstandige woonruimten
Het doel van het nieuwe Woningwaarderingsstelsel is het verbeteren van de doorstroom op de woningmarkt door meer woningen in het middensegment aan te bieden. Bepaalde woningen krijgen door dit nieuwe systeem extra punten toegekend zodat deze boven de sociale huurgrens van 710 euro per maand mogen worden verhuurd. Dit geldt bijvoorbeeld voor kleine appartementen en studio’s (tot 40 m2) in de regio’s Utrecht en Amsterdam. De regel geldt overigens alleen voor zelfstandige woningen die tussen 2018 en 2022 worden opgeleverd.
Gerenoveerde woningen
Ook gerenoveerde woningen krijgen meer punten. De WOZ-waarde vormt bij deze woningen immers geen goede graadmeter meer voor de kwaliteit van de woning. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen gerenoveerde woningen waarvan de energieprestatie vergelijkbaar is met die van een nieuwbouwwoning en gerenoveerde woningen waarin minimaal 10.000 euro is geïnvesteerd maar waarbij de energieprestatie minder is. De zeer energiezuinige woningen krijgen minimaal 40 punten voor de WOZ-waarde mits ze voor de andere onderdelen 110 punten of meer krijgen. Voor de andere groep geldt er dat er gedurende 5 jaar 0,2 punt per 1.000 euro extra mag worden gerekend.