Huren in je eentje te duur? Word een woningdeler!

bron: Volkskrant

Werkende volwassenen die een woning willen huren zitten met de handen in het haar: de huurprijzen blijven stijgen, het aanbod slinkt, ze verdienen te weinig om een woning te kunnen kopen maar te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Dit zorgt voor een nieuwe trend op de woningmarkt: woningdelen.

Het friends-contract

Het idee? Samen met anderen (bijvoorbeeld vrienden) huur je een woning, wonen op kamers 2.0, zeg maar. Dit wordt ook wel het friends-contract genoemd, naar de gelijknamige serie uit de jaren ‘90.

Amsterdam introduceerde de term begin 2017, toen de gemeente haar beleid voor woningdelers versoepelde. Vier volwassenen zonder gezinsrelatie kunnen nu samen een woning huren. Ook woningcorporaties passen het friends-contract steeds vaker toe. Vorig jaar werd in Amsterdam zelfs een appartementencomplex ontworpen specifiek voor woningdelers.

Eisen

Wanneer volwassenen in hun eentje geen huis kunnen vinden en graag een woning met anderen willen delen, moet de woning wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de verhuurder de woning aanmerken als onzelfstandige woonruimte (net als bij kamerverhuur), moet er een gemeenschappelijke ruimte zijn en voldoende geluidsisolatie. Is dat in orde, dan wordt een vergunning verleend.

Van geen beleid tot streng beleid

Het verschilt per gemeente vanaf hoeveel personen zo’n vergunning moet worden aangevraagd. In Rotterdam en Den Haag lag de grens altijd bij drie personen, maar onlangs is dit opgerekt naar vier personen. Amsterdam hanteert momenteel nog een vrij beleid, maar is van plan dit te heroverwegen omdat er nu erg veel woningen kamergewijs worden verhuurd.

In Maastricht, Eindhoven en Groningen is überhaupt geen sprake van een specifiek beleid voor woningdelers. In Utrecht moeten volwassenen die een woning willen delen naast een vergunning ook een leefbaarheidstoets uitvoeren. De gemeente beslist vervolgens aan de hand van een lijst met criteria of de woningdelers in de buurt passen.

Qqeezz

Wil je als volwassene huren, maar heb je niemand om je heen met wie je dat zou kunnen doen, dan kun je je binnenkort aanmelden op het nieuwe platform Qqeezz. Een soort Tinder voor huisgenoten, aldus mede-oprichter Arnold Plattel. Aspirant woningdelers kunnen zich hier registreren en op zoek gaan naar mensen die een huis willen delen. Als er een match is, kunnen de twee met elkaar chatten, afspreken en kijken of ze daadwerkelijk samen op zoek willen naar een huis.

Geen structurele oplossing

Het klinkt als een mooie oplossing, maar De Woonbond heeft onlangs aan RTL Z laten weten dat mensen die een woning willen delen geen structurele oplossing is voor de prijzen op de huurmarkt. Volgens een woordvoerder laat het vooral zien dat de huurprijzen uit de klauwen gelopen zijn.

Lees ook: Starters wonen steeds vaker volgens ‘friends-concept’

Gerelateerd nieuws

Lees ook