Huren nog meer omhoog?
De politieke partijen laten het Centraal Plan Bureau (CPB) in deze dagen van alles doorrekenen. Ook plannen die niet eens in hun verkiezingsprogramma’s staan – alles om de bezuinigingspuzzel uiteindelijk kloppend te krijgen. Hoe die eruit gaat zien, hangt natuurlijk helemaal af van de uitslag van de verkiezingen op 12 september.
Huurders hebben het zwaar te verduren in die plannen. Dat de huren elk jaar omhoog gaan, dat weten we wel. Bij het CPB gaan ze in berekeningen altijd al uit van een stijging van 1% boven de inflatie. Dat noemen ze een basispad. Daarin is ook al verwerkt dat huren omhoog gaan bij verhuizing (de harmonisatie) en dat huren voor hogere inkomens omhoog gaan.
Maar dan…doen de meeste politieke partijen er nog een schepje bovenop. Zelfs partijen die normaal gesproken voorstander zijn van een gematigd huurbeleid: GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Gewoon nog een procentje extra verhoging…. Daar moeten we wel bij zeggen dat GroenLinks en PvdA daarnaast ook de huurtoeslag willen verbeteren – en daarmee de laagste inkomens beschermen.
Wat heeft de schatkist nou aan huurverhogingen? Dat zit in de zogenaamde ‘verhuurdersheffing’. Zo komt een deel van de huurverhogingen bij de overheid terecht. In de berekeningen van het CPB wordt al rekening gehouden met een verhuurdersheffing van 760 miljoen euro. Maar daar kan nog meer bij: VVD en PvdA willen de verhuurdersheffing verdubbelen! Het CDA denkt de andere kant langs: verhuurders moeten huurkorting geven, waardoor de overheid maar liefst 1,6 miljard zou besparen op de uitgaven aan huurtoeslag.
De Woonbond, de belangenvereniging van huurders in Nederland, is er natuurlijk niet blij mee. Zij stelt dat de problemen op de woningmarkt (zowel huur- als koopwoningen) hierdoor alleen maar zullen toenemen. De bond vindt dat er juist geïnvesteerd moet worden in de huursector.
Benieuwd naar de exacte standpunten van de verschillende politieke partijen? Bekijk dan hier onze kieswijzer omtrent de woningmarkt.