Huren op basis van Leegstandwet, ooit aan gedacht?

bron: Dichtbij.nl

Het kan voorkomen dat je op zoek bent naar een tijdelijk verblijf, omdat je genoodzaakt bent je huidige woning te verlaten om uiteenlopende redenen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een tijdelijke oplossing zoekt vanwege de lange wachtrij voor het in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Is huren onder Leegstandwet dan een goede oplossing?

Wat houdt de Leegstandwet precies in?

De Leegstandwet is een tijdelijke regeling die de eigenaar van een koopwoning de optie biedt zijn woning tijdelijk te verhuren. Een woning verhuren is vaak een prima oplossing wanneer deze voor een langere tijd niet kan worden verkocht en daarnaast om verpaupering door leegstand te voorkomen.

Win-win situatie voor huurder en verhuurder

Een dergelijke tijdelijke oplossing kan voor zowel de huurder als verhuurder in een win-win situatie resulteren. Bij verhuur via de Leegstandwet zit de verhuurder namelijk niet met dubbele woonlasten en een verpauperde woning. En (waarschijnlijk) in jouw situatie nog wel het belangrijkste: de huurder kan vaak tegen een veel goedkoper tarief een woning tijdelijk bewonen. Dit kan een uitstekende oplossing zijn indien een toekomstig huurder op de wachtlijst staat bij een woningcorporatie en voorlopig nog niet in aanmerking komt voor een huurwoning. Iedereen heeft immers een dak boven zijn hoofd nodig.

Waar moet ik rekening mee houden bij huren onder de Leegstandwet?

Voor de huurders bestaan er ook nadelen bij het tijdelijk huren op grond van de Leegstandwet. Bij verhuur door de Leegstandwet hoeft de verhuurder, in tegenstelling tot de ‘gewone’ verhuur, niet met alle huurbeschermingsbepalingen rekening te houden waardoor de verhuurder de mogelijkheid heeft de huurovereenkomst op te zeggen. De huurder heeft dus geen huurbescherming op het moment dat de huur wordt beëindigd.

Vanuit de gemeente zijn er regels opgesteld bij huur en verhuur op grond van Leegstandwet, die hieronder kort worden besproken. Ook moet de verhuurder eerst een vergunning van de gemeente krijgen. De Leegstandwet verbindt de volgende eisen aan de vergunning tot tijdelijke verhuur:

  • Vergunningen worden verleent voor een periode van maximaal 5 jaar

  • De minimale contractduur is 6 maanden

  • De huurder heeft na afloop van de minimale contractduur een opzegtermijn van 1 maand

  • De verhuurder heeft na afloop van de minimale contractduur een opzegtermijn van 3 maanden

  • De eigenaar van de woning kan aantonen, er tenminste de laatste 12 maanden voorafgaand aan het tijdstip waarop de woning leeg is komen te staan, zelf te hebben gewoond

  • De woning is in de 10 jaren voorafgaand aan de vergunningsaanvraag, niet meer dan 3 jaren, al dan niet aaneengesloten, geheel of grotendeels als woonruimte verhuurd geweest

  • De huurovereenkomst eindigt in ieder geval op de datum dat de vergunning haar geldigheid verliest

  • De huurovereenkomst moet schriftelijk worden aangegaan, in de overeenkomst is opgenomen dat verhuur plaatsvindt op grond van de Leegstandwet, de duur van de vergunning en de in de vergunning vermelde huurprijs

  • Als niet aan de bovenvermelde punten ten aanzien van de huurovereenkomst is voldaan, kan de verhuurder zich niet beroepen op het buiten toepassing blijven van de huurbeschermingsregels

Schriftelijke huurovereenkomst

Huurders, let op! Wanneer je een woning op basis van Leegstandwet huurt, stopt de huurovereenkomst automatisch als de vergunning is verlopen. De situatie kan zich voordoen dat huurder en verhuurder het samen eens zijn over een aanvraag van een verlenging van de huurovereenkomst. Als er een verlenging is aangevraagd, loopt de huurovereenkomst in dat geval door.

Als je van plan bent daadwerkelijk te huren volgens de Leegstandwet, let er dan op dat de volgende zaken duidelijk zijn vermeld:

  • Het gaat om een tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet

  • Er is een vergunning verleend door de gemeente

  • Voor welke termijn de vergunning is verleend

  • De maximale huurprijs die in de vergunning is vermeld

Wanneer de huurovereenkomst niet voldoet aan deze zaken, loopt de verhuurder het risico dat het verhuur als ‘gewone’ verhuur wordt gezien en dit kan er voor zorgen dat de verhuurder de huur niet kan opzeggen.

Goede tijdelijke oplossing

Kortom, huren op basis van de Leegstandwet is, mits de bovenstaande regels worden nageleefd, een aantrekkelijke tijdelijke oplossing om op een goedkope manier te wonen. In tegenstelling tot anti-kraak wonen, waarbij huurders binnen een maand uit hun woning kunnen worden gezet, gelden er bij het huren volgens de Leegstandwet andere regels. Zoals eerder weergegeven geldt hier namelijk een minimale huurtermijn van 6 maanden, wat het tijdelijke huren volgens de Leegstandwet een prima alternatief maakt. Mogelijk geeft dit de huurder wat extra tijd en lucht om een vaste stek te zoeken...

Lees ook: Mijn huurwoning verbouwen, mag dat?

Gerelateerd nieuws

Lees ook