Huurders in het nieuws
Het komt niet vaak voor dat huurwoningen onderwerp van het journaal. Qua woningen gaat de aandacht toch meestal naar de koophuizen. De kommer en kwel op de woningmarkt, het lang te koop staan van huizen, de hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting, dat soort zaken. Toch zijn de huurders nu ook even een hot item in de berichtgeving van de media.
De oorzaak? Gluurverhoging! Ja, je leest het goed, er staat geen huurverhoging maar gluurverhoging. Een term die in het leven is geroepen door de Woonbond. Uiteindelijk gaat het wel om huurverhogingen, maar om die te mogen doorvoeren moeten verhuurders informatie hebben over het inkomen van de huurders. Of eigenlijk mag het überhaupt nog niet, want het wetsvoorstel hierover is nog niet eens behandeld in de Tweede en Eerste Kamer – laat staan goedgekeurd.
Toch zijn verhuurders al begonnen met het opvragen van inkomensgegevens bij de Belastingdienst. Nu krijgen ze niet de exacte inkomens te horen, maar wel antwoord op de vraag of het gezinsinkomen al dan niet boven de € 43.000 ligt. Als dit het geval is, mag de verhuurder volgens de voorgestelde wet een extra huurverhoging van 5% doorvoeren. Het doel is duidelijk: tegengaan van scheefwonen. Mensen met hoge inkomens wonen nog steeds massaal in goedkope sociale huurwoningen, en daar is de sociale huur niet voor bestemd.
Niet alleen de belangenvereniging van huurders is hier op tegen, ook de Raad van State is het er niet mee eens. En ze hebben nog een medestander uit een hele andere hoek: die van de privacy. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is helemaal niet te spreken over het gluren in de inkomensgegevens bij de Belastingdienst. De Woonbond zet deze troef actief in: ze adviseert huurders die ook van mening zijn dat dit een schending van de privacy is, om dit bij het CBP te melden. Het CBP meldt nu al dat ze opvallend veel klachten over dit onderwerp binnenkrijgen. Wie weet, heeft het effect?