Huurders straks baas in eigen huurhuis
Het moet voor huurders makkelijker worden om zelf een wooncoöperatie te starten. Dat vinden de VVD, CDA, D66 en de CU. De plannen zijn opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Met een wooncoöperatie ontstaat er een bijzondere huurconstructie, omdat huurders tegelijkertijd zelf huurbaas zijn.
Alternatief voor traditionele huurvormen
Met een wooncoöperatie zijn huurders gezamenlijk de eigenaar van de woningen. Daarmee vormt zo’n project een alternatief voor de twee traditionele ‘woonoplossingen’ waarbij een bewoner óf eigenaar is van een woning, óf op individuele basis een woning huurt bij een externe aanbieder van huurwoningen.
Betrokkenheid bij beheer
Volgens de politieke partijen zorgt de wooncoöperatie er juist voor dat mensen directer betrokken zijn bij het beheer van hun woning en hun leefomgeving. Bovendien willen de partijen dat het met een wooncoöperatie makkelijker wordt om een huurwoning over te nemen. Hoe dit in de praktijk kan worden gebracht, moet echter nog wel worden onderzocht.
Goed nieuws na onvrede over regeerakkoord
Volgens de Woonbond zijn de nieuwe plannen goed nieuws voor wooncoöperaties die al bestaan. De Woonbond is dan ook blij met deze ontwikkelingen, met name omdat zij vindt dat de rest van de plannen in het regeerakkoord juist negatief uitpakken voor de huurmarkt. Volgens de Woonbond zorgt het nieuwe regeerakkoord er namelijk voor dat de koopkracht van huurders achteruit gaat.
‘Door de maatregelen wordt de betaalbaarheid van het huren slechter en holt de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen verder achteruit. Bovendien wordt veel te weinig gedaan aan verduurzaming en het aanpakken van de woningnood’, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping op de website van de Woonbond. Hij is ook niet blij met de bezuinigingen op de huurtoeslag en vindt dat er te weinig wordt ondernomen om de wachttijden van sociale huur aan te pakken.