Huurmonitor Q3 2024: huurmarkt volledig uit balans

bron: Pararius

Pararius brengt elk kwartaal een Huurmonitor uit, waarin de ontwikkelingen op de Nederlandse huurmarkt worden geanalyseerd. Dit rapport geeft inzicht in de beschikbaarheid van huurwoningen, de gemiddelde huurprijzen en andere belangrijke trends op de woningmarkt.

Uit de Huurmonitor van het derde kwartaal van 2024 blijkt dat het aanbod van huurwoningen in de vrije sector blijft dalen, terwijl de vraag hoog blijft. Dit zorgt voor oplopende huurprijzen, vooral in de grote steden. De daling van het aanbod wordt voornamelijk veroorzaakt door beleggers die hun huurwoningen steeds vaker verkopen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste bevindingen van de Huurmonitor Q3 2024.

Steeds meer huurwoningen worden verkocht

Een van de belangrijkste trends op de huurmarkt van 2024 is dat steeds meer huurwoningen worden verkocht. In het derde kwartaal van 2024 was 9 procent van de woningen die te koop stonden voorheen een huurwoning. Hierdoor krimpt het aanbod van huurwoningen verder, met name in de vrije sector.

Deze verschuiving van huur- naar koopwoningen wordt grotendeels veroorzaakt door de maatregelen die worden opgelegd aan verhuurders die het voor hen minder of zelfs niet rendabel maken om woningen te verhuren. Zo zijn er strengere regels voor het verhuren van woningen, waardoor beleggers hun investeringen niet meer goed kunnen terugverdienen. Als gevolg hiervan kiezen ze er vaker voor om hun vastgoed te verkopen, wat leidt tot een verdere daling van het huuraanbod.

Stijgende huurprijzen in de grote steden

De daling van het aantal beschikbare huurwoningen heeft een direct effect op de huurprijzen, vooral in de vijf grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. In deze steden is de vraag naar huurwoningen extreem hoog, wat zorgt voor aanzienlijke prijsstijgingen.

Procentuele stijgingen vonden plaats in Den Haag (+6,4%) en Rotterdam (+10%), waar nieuwe huurders respectievelijk €20,44 en €20,93 per vierkante meter per maand betaalden.

In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand wel, met 1,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit betekent dat nieuwe huurders in de hoofdstad gemiddeld €26,96 per vierkante meter betalen. Voor een appartement van 50m² komt de huurprijs dan neer op ongeveer €1.348 per maand. Ook in Utrecht (-0,2%) en Eindhoven (-3%) daalde de huurprijzen per vierkante meter.

Regionale verschillen in huurprijzen

In het derde kwartaal van 2024 blijven de huurprijzen landelijk stijgen, met aanzienlijke verschillen per provincie. De grootste procentuele prijsstijgingen werden gemeten in Friesland (7,2%), Zuid-Holland (7,2%), Groningen (8,5%) en Limburg (12,6%), hoewel de vierkantemeterprijzen in deze provincies nog onder het landelijk gemiddelde liggen. Nieuwe huurders in Friesland betalen gemiddeld €13,17 per vierkante meter, terwijl dit in Groningen en Limburg respectievelijk €18,03 en €15,06 is.

Noord-Holland blijft de duurste provincie, met een gemiddelde huurprijs van €23,88 per vierkante meter, een stijging van 1,1 procent ten opzichte van vorig jaar. In Drenthe (+2,3%), Overijssel (+2,6%), Zeeland (+3,2%) en Friesland (+7,2%) liggen de huurprijzen aanzienlijk lager, tussen de €13 en €14 per vierkante meter, wat deze provincies aantrekkelijk maakt voor woningzoekenden op zoek naar goedkopere alternatieven.

Hoe nu verder?

De ontwikkeling op de huurmarkt zoals gerapporteerd in de Huurmonitor van het derde kwartaal van 2024 roept vragen op over de toekomst van de woningmarkt in Nederland. De aanhoudende daling van het aanbod van huurwoningen in de vrije sector met als direct gevolgd de stijging van huurprijzen zijn zorgwekkend. Met steeds strengere regelgeving voor particuliere verhuurders, wordt het voor beleggers minder aantrekkelijk om te investeren in huurwoningen. Dit kan op de lange termijn leiden tot een verder krimpend aanbod, en dus nog hogere huurprijzen.

Vastgoedprofessionals pleiten voor een herziening van het beleid dat zich richt op het stimuleren van de woningbouw en het behouden van een gezonde huurmarkt. Het is essentieel dat er een balans wordt gevonden tussen de belangen van huurders en verhuurders. Om de druk op de huurmarkt te verlichten, is het belangrijk dat de overheid maatregelen neemt die beleggers aanmoedigen om te blijven investeren in de huurmarkt. Daarnaast moet er aandacht zijn voor het bouwen van voldoende woningen, zodat zowel de vraag als het aanbod beter in balans komen.

Conclusie

De Huurmonitor van Pararius benadrukt de huidige uitdagingen in de Nederlandse huurmarkt, met een duidelijk beeld van de verschuiving van huur- naar koopwoningen en stijgende huurprijzen in de grote steden. Het is van cruciaal belang dat beleidsmakers en betrokken partijen samenwerken om duurzame oplossingen te vinden voor deze problemen. Alleen dan kan er op lange termijn een gezonde, toegankelijke huurmarkt worden gecreëerd die aan de behoeften van alle woningzoekenden voldoet.

Wil je de volledige huurmonitor lezen, check dan de website van Pararius.

Gerelateerd nieuws

Lees ook