Huurmonitor Q4 2023: aanbod blijft krimpen terwijl prijzen stijgen
Huurplatform Pararius - partner van Huurwoningen - constateert dat in het laatste kwartaal van 2023 de huurprijzen wederom zijn gestegen. Gemiddeld betalen nieuwe huurders 8,5% meer ten opzichte van 2022. Dit betekent dat eind 2023 een huurwoning gemiddeld per vierkante meter €18,01 per maand koste. In het vierde kwartaal van 2023 is ook te zien dat het percentage koopaanbod afkomstig uit de huurmarkt is gestegen naar bijna 8%. In het derde kwartaal was dit nog 7%. De gemiddelde prijs per vierkante meter is nog niet eerder boven de 18 euro uitgekomen.
Vraag en aanbod
De afname van het aantal huurwoningen in de particuliere sector is nu al een tijdje aan de gang. Eind 2022 kozen steeds meer beleggers ervoor om hun vrijgekomen huurwoning te verkopen in plaats van deze opnieuw aan iemand te verhuren. Dit zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen. Directeur Jasper de Groot van Pararius: “Wat hier gebeurt is dat in de vrije huursector - waar de huurprijzen worden bepaald aan de hand van vraag en aanbod - het afnemende aanbod zorgt voor een toenemende vraag en dus worden de huurprijzen opgedreven.” Het aanbod beschikbare woningen in de vrije huursector is afgelopen jaar gedaald met zo’n 16%.
Beleggers
Het steeds groter wordende verschil tussen de vraag en het aanbod van huurwoningen in de vrije sector, heeft grote gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt. De beleggers die nu steeds vaker kiezen om hun aanbod te verkopen, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het woningaanbod in Nederland. Bijna 2 miljoen mensen huren van een particuliere belegger. Door de strengere regelgeving, stijgende rente en toename van financiële lasten wordt het beleggers steeds moeilijker gemaakt om iets te kunnen verdienen aan de verhuur van hun woningen. Hierdoor zetten steeds meer beleggers hun woningen te koop.
Huur- en koopmarkt
Het lijkt nu misschien alsof dit voordelig kan zijn voor de koopmarkt, ook daar is immers een tekort aan woningen. Zou het kunnen dat de verschuiving zorgt voor meer koopwoningen waardoor de druk op die markt afneemt? De Groot: “In werkelijkheid is dit een stuk ingewikkelder. De toename van woningen op de koopmarkt is heel klein vergeleken met de afname op de huurmarkt. Dit komt doordat de koopmarkt in Nederland zo’n 8 keer groter is dan de vrije sector huurmarkt. De verandering is dus heel erg voelbaar op de huurmarkt, terwijl je er op de koopmarkt nauwelijks iets van merkt.”
Op de koopprijzen heeft de toename van het aantal koopwoningen nauwelijks effect. Ook hier blijven de prijzen stijgen. De groep die hier het hardst mee wordt geraakt zijn starters. Zij hebben vaak een modaal inkomen, waardoor het in deze markt lastig is om een woning te kopen, omdat de huisprijzen vaak hoger liggen dan het bedrag dat een gemiddelde starter kan lenen. Hierdoor zijn zij aangewezen op de vrije huursector, maar de huidige situatie zorgt ervoor dat de concurrentie op deze markt hoog is, waardoor het steeds lastiger wordt om aan een passende huurwoning te komen.
De Groot: “Het is dus van groot belang dat de vrije sector huurmarkt niet nog verder krimpt. Niet alleen starters, maar ook mensen die bijvoorbeeld een tijdelijke woning zoeken en niet in aanmerking komen voor sociale huur, zijn afhankelijk van dit deel van de markt. Door beleggers de ruimte te geven om te investeren in vastgoed om deze vervolgens te verhuren, houden we het woningaanbod divers, zodat iedereen een woning kan vinden die bij zijn situatie past. De vrije huursector is niet alleen van belang voor de individuele huurder of verhuurder, maar voor de hele samenleving.”
De huurmonitor wordt elk kwartaal uitgebracht door Pararius en Realstats. De Huurmonitor wordt samengesteld met data verkregen uit bronnen van beide platforms. De volledige Huurmonitor met uitleg over de verkregen data lees je hier.