Huurwoning gevonden? Alle stappen voor een soepele verhuizing!

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Je hebt je droomwoning gevonden en natuurlijk wil je hier het liefst zo snel mogelijk intrekken. Huurwoningen helpt je graag en zet alle te ondernemen acties en aandachtspunten voor je op een rijtje: van de bezichtiging tot aan een soepele verhuizing!

Voorkom financiële verrassingen

Om onverwacht hoge maandlasten te voorkomen, doe je er verstandig aan om al tijdens de bezichtiging te informeren naar de onderhoudsstatus en hoogte van de maandelijkse servicekosten. Is de woning helemaal naar je zin qua woonwensen en kostenplaatje? Dan kun je deze na acceptatie nog laten controleren door de huurmakelaar, die aan de hand hiervan een inspectierapport opstelt. Dit rapport geeft een duidelijk overzicht van de staat van de huurwoning.

Accepteer de nieuwe huurwoning

Ben je akkoord met de woning en de staat van oplevering, dan volgt acceptatie van de huurwoning. (Uiteraard moet je hiervoor zelf ook aan de eisen van de verhuurder voldoen.)

Door de woning te accepteren, verklaar je dat je de woning over zult nemen van de huidige huurder. Uiteraard ontvang je hiervan ook een schriftelijke bevestiging.

Zeg je oude huurwoning op

Het officieel accepteren van een woning is bindend, dus je kunt na acceptatie met een gerust hart de huur van je oude woning opzeggen. De opzegtermijn die je huidige verhuurder hanteert kan verschillen, maar mag wettelijk minimaal één maand en maximaal drie maanden zijn. Het opzeggen van de huur moet je schriftelijk doen per aangetekende brief; je hoeft hierbij geen reden van opzegging te noemen. Let er wel op dat je je huidige huurcontract pas na de sleuteloverdracht van de nieuwe huurwoning af laat lopen!

Check of je recht hebt op huurtoeslag (optioneel)

Heeft jouw nieuwe huurwoning een kale huur van minder dan 710,68 euro per maand? Check dan of je recht hebt op huurtoeslag met onze handige huurtoeslag-infographic!

Zet gas, water, licht en overige voorzieningen over

Zorg ervoor dat je contracten voor gas, water en licht worden opgezegd voor je oude huurwoning en aangevraagd voor je nieuwe adres. Hetzelfde geldt natuurlijk voor abonnementen zoals tv, internet en telefonie. Bekijk hierbij ook de prijzen en aanbiedingen van andere leveranciers dan je huidige, mogelijk kun je hiermee in je nieuwe huurwoning besparen op je vaste lasten.

Heb je specifieke woonverzekeringen, zoals een woonlastenverzekering of inboedelverzekering? Zet ook deze over op je nieuwe adres.

Bespreek wat je kunt overnemen

Het is verstandig om met de huidige bewoners van je nieuwe huurwoning te bespreken wat je wel of juist niet wilt overnemen. Denk hierbij niet alleen aan zaken als vloerbedekking en gordijnen, maar ook aan andere onderdelen van het interieur waar de huidige huurder misschien op uitgekeken is of niet mee kan nemen. Op deze manier kun je misschien voor een gunstige prijs goede meubilering en stoffering overnemen en voorkom je anderzijds dat er ongewenste attributen achterblijven in je nieuwe huurwoning.

Sleuteloverdracht en huurcontract

Het is eindelijk zover: je ontvangt de sleutel van je nieuwe huurwoning!

Met alleen het accepteren van de woning is er echter nog geen sprake van een huurovereenkomst: deze is er pas zodra je het huurcontract tekent. In dit contract staan al jouw rechten en plichten als huurder van de woning. Het tekenen van het huurcontract vindt meestal plaats tijdens de sleuteloverdracht in de nieuwe woning.

Zorg voor een gemakkelijke verhuizing

Het verhuizen van je spullen naar je nieuwe huurwoning is best een klus, maar met onderstaande tips verloopt jouw verhuizing zonder stress!

Informeer anderen over je verhuizing

Geef je nieuwe adres niet alleen door aan familie en vrienden, maar denk bijvoorbeeld ook aan je huisarts, tandarts, apotheek, ziektekostenverzekeraar en bank. Maak gebruik van de verhuisservice van PostNL, zo weet je zeker dat alle belangrijke post door wordt gestuurd. Heb je kinderen? Stel hun school of opvang op de hoogte en zoek indien nodig een alternatief.

Vergeet ook zeker niet om je verhuizing door te geven aan je gemeente, dit mag tot vijf dagen na het wijzigen van je adres en kan vaak gewoon digitaal. Doe je dit later, dan mag de gemeente je een boete opleggen die kan oplopen tot 325 euro. Verhuis je naar een andere woonplaats, dan moet je je verhuizing schriftelijk doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen.

Begin op tijd met de voorbereiding

Verhuizen is best een pittige klus, maar een goede voorbereiding bespaart je op de dag zelf een hoop moeite! Heb je een baan, vraag dan vrije dagen aan bij je werkgever. Sommige bedrijven bieden zelfs een of twee verhuisdagen aan naast je gewone vakantiedagen, als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Zorg ervoor dat je op tijd start met het uitzoeken van je spullen. Als je het uitzoeken en inpakken van je spullen goed verdeelt (bijvoorbeeld kamer voor kamer), lijkt het veel minder werk. Bovendien scheelt het stress doordat de kans op tijdnood klein is. Vul de verhuisdozen met kwetsbare spullen op met zachte attributen, zoals hand- en theedoeken. Let er ook op dat je medicijnen en andere zaken die je ook op de verhuisdag nodig mocht hebben, in een aparte doos doet.

Inventariseer goed hoeveel spullen je moet verhuizen en maak een goede afweging of je dit zelf wilt doen of uit wilt besteden aan een verhuisbedrijf. Hoe je de verhuizing ook aanpakt, zorg ervoor dat je op tijd een boedelbak of busje reserveert, of eventueel offertes opvraagt bij een verhuisbedrijf.

Maak je oude én nieuwe huurwoning verhuisklaar

Denk eraan om ook je nieuwe huis goed voor te bereiden voor de verhuizing: maak het indien nodig extra schoon en verwijder achtergebleven zaken die je bij nader inzien toch liever wilt vervangen (zoals gordijnen). Zorg ervoor dat er ook al wat (houdbare) etenswaren en drankjes aanwezig zijn in je nieuwe huis, een verhuizing maakt immers hongerig!

Maak de koelkast en vriezer in je oude huis leeg en haal de stekker alvast uit deze apparaten. Koppel ook je wasmachine los van de stroom- en wateraansluiting, laat al het water uit het systeem lopen en zet de trommel vast met de daarvoor bedoelde speciale beugels of pinnen die bij de aankoop zijn meegeleverd. Kijk welke meubels je (gedeeltelijk) uit elkaar kunt halen en demonteer deze.

Denk er ook aan om parkeerruimte vrij te maken én houden voor een verhuisbusje of eventuele verhuiswagen!

Een zorgeloze verhuisdag

Na het volgen van bovenstaande tips kun je zonder zorgen beginnen aan je verhuizing. Vergeet op de verhuisdag niet om de meterstanden van het gas, water en elektriciteit op te nemen. Sluit het gas en elektra af en zorg er ook voor dat de ramen en deuren gesloten zijn.

Bewaar contant geld, pinpassen, sleutels en andere belangrijke voorwerpen en papieren (waaronder de opgenomen meterstanden) bij je zodat deze niet kwijt kunnen raken in de drukte.

Na de verhuizing

Neem rustig de tijd om al je spullen een goede en logische plek te geven. Controleer voor alle zekerheid of de belangrijke post naar je nieuwe adres wordt verzonden. Je kunt dit ook navragen bij de nieuwe bewoner van je oude huurwoning. En, het belangrijkste van alles: geniet van je nieuwe huurwoning!

Lees ook: Tijdelijk huren: wat zijn de mogelijkheden?

Gerelateerd nieuws

Lees ook