Inbrekers kiezen vaker voor huurwoningen. Met deze tips blijf je ze voor!
Het risico op inbraken is bij huurwoningen groter dan bij koopwoningen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Inbrekers kiezen liever voor een huurhuis, omdat de kwaliteit van het hang- en sluitwerk minder is. Huurwoningen maakt de balans op en geeft je nog wat extra anti-inbraaktips.
Gemakkelijke prooi
In wijken met vooral koopwoningen wordt 35 procent minder ingebroken dan in wijken met voornamelijk huurwoningen. NIPW-voorzitter Coen Staal: “Wat de buit betreft maakt het niet uit of het een huur- of koophuis is: in elke woning kun je wel een smartphone weggrissen". En aangezien huurwoningen vaak minder goed beveiligd zijn, is de keuze snel gemaakt.
Volgens Staal kunnen woningcorporaties het nodige verbeteren aan sloten en ander hang- en sluitwerk: bij renovaties plaatsen ze over het algemeen niet de veiligste sloten. “Het zijn vaak sloten van zwak aluminium die jaren geleden zijn geïnstalleerd. Daar ben je binnen een minuut binnen met een schroevendraaier en tang. Dat zijn gemakkelijke prooien voor inbrekers."
Vooral door de achterdeur
Een andere opvallende uitkomst: in 60 procent van de gevallen komen de indringers via de achterdeur binnen. Volgens de NIPW beschikt 43 procent van de achterdeursloten over het door Staal genoemde zwakke aluminium, waardoor deze sloten dus binnen een minuut te kraken zijn. Bij koopwoningen is dit percentage zo’n 30 procent.
Kijk als een inbreker
Het onderzoek van NIPW kwam tot stand in samenwerking met de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Staal is van mening dat woningcorporaties, samen met gemeenten en de politie, moeten vaststellen welke huurhuizen het grootste risico lopen. Vervolgens kunnen maatregelen worden genomen die het aantal inbraken terugdringen. Ook voor huurders zelf ziet Staal een taak weggelegd: “Kijk door de ogen van een inbreker naar je eigen huis en vervang verouderde sloten.”
Huurwoningen zet nog even de belangrijkste anti-inbraaktips voor je op een rij:
- Draai altijd de deur op slot, ook als je maar kort weggaat
- Sluit alle ramen (ook als ze maar op een kiertje staan)
- Laat een lampje branden als je weggaat
- Zorg dat er geen containers, ladders of andere hulpmiddelen staan (inbrekers komen graag via een bovenverdieping binnen)
- Laat de sleutels niet aan de binnenkant van de deur zitten (zo hoeft de inbreker alleen een ruitje in te tikken of een gaatje te boren om binnen te komen)
- Ga je langere tijd weg? Maak afspraken met de buren om je huis een bewoonde indruk te laten maken. Zij kunnen bijvoorbeeld ’s ochtends de gordijnen opendoen en de post van de deurmat weghalen.