Indeling woningmarktregio’s zet bouw sociale huurwoningen onder druk

bron: Cobouw

Sinds deze week mogen woningcorporaties niet meer buiten de door minister Blok vastgestelde woningmarktregio’s bouwen. Doordat grote corporaties zich daardoor uit sommige gemeenten terug moeten trekken, is er in deze plaatsen soms (bijna) geen geld meer voor sociale huurwoningen.

Negentien woningmarktregio’s

Nederland is vanaf deze week verdeeld in negentien woningmarktregio’s. Waar corporaties vroeger door het hele land woningen mochten bouwen, zijn ze nu verplicht om binnen hun eigen regio te blijven. In feite hebben de corporaties hierbuiten een bouwverbod: als ze toch in een andere regio willen vouwen, moeten ze een ontheffing vragen bij de bewuste gemeente.

De indeling in woningmarktregio’s is een reactie op het wanbeleid dat binnen Vestia plaatsvond: deze corporatie was onder meer in te veel regio’s actief. De nieuwe bestuursvoorzitter van Vestia vindt de indeling in regio’s een zegen: “Wij zitten door heel Nederland heen en dat vind ik onwerkbaar. We hebben onze handen meer dan vol aan Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Delft.”

Minder geld voor sociale huur

Door de indeling in woningmarktregio’s blijft er in sommige gemeenten geen geld over voor sociale woningbouw. Dit komt doordat grote, vaak vermogende corporaties zich terugtrekken. De regio die er het meeste op achteruit gaat is Amersfoort/Noord-Veluwe/Zeewolde. Hier is de bestedingsruimte die gemeenten voor sociale huurwoningen hebben met dertig procent gekrompen.

Doordat grote corporaties als De Alliantie, Dudok Wonen en Portaal zich terug moeten trekken, valt er in bijvoorbeeld Eemnes een groot gat: hier is geen geld meer voor nieuwe sociale huurwoningen. Hetzelfde geldt voor Rozendaal en Terschelling. In elf andere gemeenten zijn de beschikbare financiën gehalveerd. De bestedingsruimte neemt gelukkig niet overal af; in Noord-Holland-Noord is er dertien procent meer geld voor volkshuisvesting beschikbaar.

Uitverkoop

Doordat corporaties nu in strikte regio’s zijn onderverdeeld, is de verwachting dat corporaties op grote schaal huurwoningen aan elkaar gaan verkopen. Duurdere huurwoningen zullen mogelijk aan beleggers worden verkocht. Of er meer nieuwbouw van huurwoningen zal plaatsvinden is de vraag: afgelopen kwartaal werden er slechts voor 701 nieuwbouwwoningen vergunningen verleend. Dit aantal is sinds de eerste meting in 2009 niet zo laag geweest.

Gerelateerd nieuws

Lees ook