Inkomensgrens voor sociale huur verhoogd naar 38.000 euro
Het ziet er naar uit dat de inkomensgrens voor sociale huur opgeschroefd wordt. Het voorstel van de PvdA en ChristenUnie om de inkomensgrens te verhogen van 34.000 naar 38.000 euro kan rekenen op een Kamermeerderheid. De verhoging zou gelden voor de komende vijf jaar. De partijen hopen met het verhogen van de inkomensgrens de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Een voorstel om de grens te verhogen tot 43.000 euro werd afgewezen.
Wachtlijsten sociale huur
Er is nog wel kritiek op het plan. Zo denkt de VVD, met minister Wonen Stef Blok voorop, dat wachtlijsten voor sociale huurwoningennog verder op zullen lopen doordat er meer mensen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. In sommige steden loopt de wachttijd voor een dergelijke woning soms op tot vijf jaar of langer.
Woningen voor middeninkomens
Toch denkt een meerderheid in de Tweede Kamer dat de verhoging juist een positief effect zal hebben op de woningmarkt. De doorstroming is al lange tijd het grote probleem in zowel de koop- als de huursector. Vooral de middeninkomens hebben vaak vrijwel geen mogelijkheden om een andere woning te betrekken. Zzp’ers en starters vallen tussen wal en schip omdat ze met hun inkomen vooralsnog niet in aanmerking komen voor sociale huur terwijl een vrije sectorhuurwoning te duur is.
Kamermeerderheid
Naast de PvdA en de ChristenUnie wordt het plan gesteund door het CDA, PVV, SP, GroenLinks en 50Plus. De verhoging van de inkomensgrens zal dus gelden voor de komende vijf jaar.
Liberalisatiegrens omhoog
Ook werd bekend dat de liberalisatiegrens voor sociale huur per 1 januari 2014 omhoog gaat van 681,02 euro naar 699,48 euro. Dit betekent dat voor sociale huurwoningen een maximum huurprijs geldt van 699,48 euro. Huurwoningen met hogere huurprijzen vallen onder vrije sectorhuurwoningen.