Is jouw huurwoning Airbnb-proof?
Tijdelijke onderverhuur via Airbnb is financieel interessant, zowel voor jou als voor degene aan wie je verhuurt. Deze win-winsituatie wordt nu nog belemmerd door strakke regelgeving, maar daar gaat waarschijnlijk verandering in komen. Huurwoningen zet de nieuwsfeiten op een rijtje en legt uit waar je op moet letten als je jouw huurwoning via Airbnb wilt onderverhuren.
Onderverhuurders op het matje
Bijna een jaar geleden kwam het massale gesjoemel met verhuur via Airbnb voor het eerst in het nieuws. Met name in Amsterdam (waar zich ruim de helft van het Nederlandse Airbnb-aanbod bevindt) zouden de regels worden overtreden, bijvoorbeeld door woningen te lang te verhuren of aan te veel personen tegelijk.
Eén Airbnb-verhuurder heeft al een fikse boete ontvangen en is zijn huis uit gezet, ruim dertig andere onderverhuurders kunnen nog een flinke claim en mogelijk zelfs uitzetting verwachten.
Amsterdam: if you can’t beat them, join them
Niet voor niets probeert de hoofdstad de grootschalige Airbnb-activiteit al langere tijd te reguleren. Eind vorig jaar sloot Amsterdam een overeenkomst met Airbnb: het bedrijf gaat de overlast die sommige logeeradressen veroorzaken aanpakken. Daarnaast brengt het per direct toeristenbelasting in rekening bij iedereen die via de site overnacht in Amsterdam. Hiermee is het de eerste stad ter wereld buiten de VS die een zogenaamd ‘memorandum of understanding’ aangaat met Airbnb.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Het kabinet ziet in dat de huidige regelgeving innovatieve bedrijven als Airbnb nu in de weg zit. De ministers willen dan ook maatregelen treffen om tijdelijke (onder)verhuur via Airbnb of andere sites in goede banen te leiden met gemoderniseerde regelgeving.
Ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Stef Blok van Wonen zijn van mening dat wij als consument voordeel moeten hebben van nieuwe mogelijkheden die het internet ons biedt. Dit uiteraard zonder dat hierbij de veiligheid en de betrouwbaarheid van de dienstverlening afnemen.
Is jouw huurwoning Airbnb-proof?
Wil je je (vrijesector)huurwoning via Airbnb verhuren? In principe mag je je woonruimte alleen onderverhuren als de verhuurder hiermee akkoord gaat. Wil je slechts een deel van je woning verhuren (bijvoorbeeld een kamer) terwijl je er zelf blijft wonen? Dan mag dit, tenzij je huurcontract dit verbiedt. Lees de overeenkomst dus even goed na. Bewoners die een sociale huurwoning toegewezen hebben gekregen, mogen deze per definitie niet via Airbnb onderverhuren.
Naast de toestemming van je verhuurder ben je ook verplicht om ervoor zorgen dat de woning brandveilig is, mag je de woonruimte maximaal zestig dagen per jaar onderverhuren en moet er toeristenbelasting worden betaald door je onderhuurder(s).
Vergeet daarbij ook niet te zorgen voor niet-verplichte verantwoordelijkheden zoals een lijstje van belangrijke telefoonnummers, de algemene veiligheid van het huis en een goede regeling voor het schoonmaken en -houden van de woning.
Alles goed geregeld en klaar om je huurwoning op Airbnb te zetten? Dan is je laatste zorg nog de eventuele schade die je onderverhuurder (per ongeluk) aan kan brengen tijdens zijn of haar verblijf in jouw huis. Natuurlijk kun je hiervoor een borgbedrag afspreken, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om een speciale verzekering af te sluiten die schaderisico’s dekt voor het verhuren of uitlenen van je woning.
Meer weten over onderhuur? Lees het hier!