Lange wachtlijsten voor sociale huur door ‘preventief inschrijven’
De wachttijden voor een sociale huurwoning kennen landelijk sterke verschillen en worden negatief beïnvloed door huishoudens die zich ‘preventief inschrijven’. Dat blijkt uit het rapport ‘Wachten, zoeken en vinden’ van onderzoeksbureau RIGO dat Minister Blok (Wonen) deze week naar de Tweede Kamer stuurde.
Amsterdam koploper
Met gemiddeld 8,7 jaar kent de regio Amsterdam de langste wachttijd voor een sociale huurwoning. Ook in Utrecht moeten woningzoekenden geduld hebben en gemiddeld 7,4 jaar wachten. Andere grote steden als Rotterdam en Den Haag kennen een veel kortere wachtlijst: hier bedragen de wachttijden respectievelijk 3,3 en 2,8 jaar. Buiten de Randstad is het met name in Den Bosch (6,2 jaar) en Maastricht (6,1 jaar) lang wachten op een sociale huurwoning.
Inschrijven uit voorzorg
Opvallend is dat niet alle huishoudens op de wachtlijst daadwerkelijk op zoek zijn naar een woning. Veel mensen schrijven zich uit voorzorg in, zodat ze eerder aan de beurt zijn wanneer ze er wél aan toe zijn om te verhuizen. Bovendien maken ze dankzij de opgebouwde inschrijfduur meer kans op populairdere woningen.
De trend van preventief inschrijven is ontstaan doordat de traditionele wachtlijst plaats heeft gemaakt voor een aanbodmodel, waarbij woningzoekenden via een website actief kunnen reageren op het aanbod van corporaties. De inschrijfduur bepaalt hierbij wie er in aanmerking komen voor een bezichtiging.
‘Beeld van ellenlange wachtrijen klopt niet’
Omdat men zich steeds vroeger inschrijft neemt de gemiddelde inschrijfduur en hiermee de wachtlijst kunstmatig toe. Twee van de drie ingeschreven mensen reageert niet eens op het aanbod van sociale huurwoningen op corporatiewebsites.
De tijd dat men actief op zoek is naar een sociale huurwoningen is dus beduidend korter dan de netto wachttijd. “Het beeld van ellenlange wachtrijen voor sociale huurwoningen klopt daarmee dus niet helemaal,” aldus een woordvoerder van het ministerie.