Langere wachtlijsten door urgentiegevallen
Bij een kwart van de woningcorporaties lopen de wachtlijsten momenteel op. Dit komt vooral door een toename van het aantal urgentiegevallen. Tot die urgentiegevallen behoren niet alleen vluchtelingen; ook ouderen en mensen met psychiatrische problemen krijgen steeds vaker voorrang. Als gevolg van veranderingen in de zorg moeten zij namelijk langer zelfstandig blijven wonen, waardoor de doorstroom op de woningmarkt wordt belemmerd.
Niet goed gekeken naar woonbehoeften
Het overgrote deel van de urgentiegevallen wordt nog wel gevormd door asielzoekers. In 2015 zijn zij goed voor 56 procent van alle urgentiegevallen, tegenover 40 procent in 2014. Het probleem van deze groep is dat de woningzoekenden op basis van het inwoneraantal over de gemeenten worden verdeeld, zonder dat er wordt gekeken naar hun exacte woonbehoeften. Zo is er in sommige gemeenten simpelweg een tekort aan zelfstandige appartementen.
Problemen afgeschoven op gemeenten
Marc Calon, voorzitter van de branchevereniging van woningcorporaties Aedes, is van mening dat het kabinet veel problemen afschuift op de gemeenten. Hij vreest dan ook dat de wachtlijsten voor een huurwoning in de toekomst alleen maar zullen groeien. Minister Blok erkent de problemen en laat weten dat hij enkele maatregelen zal nemen die de doorstroom op de sociale huurwoningmarkt zullen bevorderen.