Maakt de verhuurdersheffing sociale huur onbetaalbaar?
De verhuurdersheffing hangt als het zwaard van Damocles boven de huurmarkt. Al maanden maken de woningcorporaties zich ernstig zorgen over de effecten van deze heffing. Ook huurders zijn bang dat zij uiteindelijk de dupe zijn van deze nieuwe maatregel uit de koker van minister Stef Blok. Verwacht wordt dat de huurprijzen in de sociale huursector flink zullen stijgen.
Huurders de dupe
Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt, stelt dan ook grote vraagtekens bij de betaalbaarheid van sociale huurwoningen in de toekomst. Hij denkt dat de verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro woningcorporaties ertoe zal zetten om de huurprijzen fors op te schroeven. Hoewel bij zittende huurders niet zomaar de huurprijs mag worden verhoogd, zal bij een verhuizing veel huurprijzen tot de maximumprijs worden verhoogd, denkt Boelhouwer. Dit betekent dat de huurder uiteindelijk opdraait voor de verhuurdersheffing. De heffing moet overigens eerst nog wel goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.
Maximum huurprijs
Momenteel zitten de huurprijzen gemiddeld op 70% van de maximum huurprijs. Minister Blok verwacht dat de gemiddelde huurprijs zal stijgen naar 90% van de maximumprijs. Het alternatief dat woningcorporaties hebben om inkomsten te genereren is door te bezuinigen op bouwprojecten en onderhoud van huurwoningen of door woningbezit van de hand te doen.
Verhuurdersheffing aanpassen
De VVD, PvdA, D66 en SGP verlangen van minister Stef Blok dat hij nog nieuwe mogelijkheden gaat onderzoeken voor het uitvoeren van de verhuurdersheffing. Hij wordt daarom gevraagd om uiterlijk voor half juni met varianten op de heffing te komen. Nu wordt van woningcorporaties verwacht dat ze de komende jaren tot 2017 1,7 miljard euro opbrengen, het eerste jaar dient er 50 miljoen euro in de staatskas te worden ingebracht. De politieke partijen hopen dat minister Blok met de uitwerking van de varianten meer rekening houdt met het bestedings- en uitgavepatroon van woningcorporaties.