Moet de inkomensgrens voor sociale huurwoningen omhoog naar 43.000 euro?

bron: BNR.nl

Hoe verstandig is het voorstel van de PvdA, de ChristenUnie en de SP om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen? De VVD is duidelijk: totaal niet verstandig. Nu komen huishoudens met een inkomen tot 34.000 euro in aanmerking voor een sociale huurwoning. Door de inkomensgrens te verhogen naar 43.000 euro, zoals de partijen voorstellen, zal het voor huurders met lage inkomens moeilijker worden om een sociale huurwoning te vinden. Terwijl een sociale huurwoning juist voor deze groep is bedoeld.

Europese regelgeving

De PvdA denkt dat de huidige Europese regelgeving een duidelijk beleid in de weg staat. Door de Europese regels is het momenteel niet mogelijk woningen toe te wijzen aan huurders met een inkomen tussen de 34.000 en 43.000 euro. Deze groep verdient nu te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een woning in de vrije sector.

Tijdelijk huurcontract voor vijf jaar

Monasch van de PvdA stelt daarom voor om de inkomensgrens voor sociale huur te verhogen naar 43.000 euro en om starters bijvoorbeeld een tijdelijk huurcontract te bieden voor vijf jaar. Na deze huurperiode kan dan worden gekeken naar de nieuwe financiële situatie van de huurder. Is hij meer gaan verdienen? Hoe staat het met het aanbod van sociale en vrije sector huurwoningen? Op basis van deze gegevens kan besloten worden om wel of geen nieuw huurcontract aan te bieden.

Het gevaar van scheefwonen

Het grote gevaar in het verhogen van de inkomensgrens schuilt natuurlijk in het feit dat daardoor veel meer huishoudens in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Daardoor zal het ongetwijfeld lastiger worden voor huurders met lage inkomens om een geschikte huurwoning te vinden. Ook zal het debat over scheefwonen weer in alle hevigheid losbarsten.

Gerelateerd nieuws

Lees ook