Particulier huren of sociaal huren
Voordat u op zoek gaat naar een huurwoning moet u eerst beslissen of u particulier of sociaal gaat huren. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Wat zijn de verschillen tussen een particuliere huurwoning en een sociale huurwoning en wat zijn de voor- en nadelen?
Particulier huren
Een groot en het belangrijkste voordeel van het huren van een particuliere woning is dat de huurder direct zijn intrek kan nemen in de woning. Het grootste nadeel van een particuliere woning is dat de prijs vaak een stuk hoger ligt dan bij een sociale woning.
Hoe vind ik een particuliere huurwoning?
Informeer eens bij uw eigen huisbaas of maak gebruik van een verhuurmakelaar. Deze moet in het bezit zijn van een gemeentelijke vergunning. Heeft u een woning gezien die leegstaat en die u aanspreekt, dan kunt u in het Kadaster (tegen betaling) de gegevens van de eigenaar opvragen. Op internet vindt u ook een groot aanbod verhuurders van particuliere woningen.
Wat is de maximale prijs van een particuliere huurwoning?
Het woningwaarderingsstelsel of ‘puntenstelsel’ bepaalt de maximale huurprijs van huurwoningen in Nederland. Het aantal punten bepaalt de prijs van een woning. Denkt u dat een verhuurder te veel huur vraagt voor een woning, dan kunt u hem voorstellen de huurprijs te verlagen. U kunt de Huurcommissie inschakelen als u er samen niet uitkomt.
Sociaal huren
Sociale huurwoningen zijn meestal eigendom van woningcorporaties en een stuk goedkoper dan particuliere huurwoningen. Veel mensen die een salaris hebben dat aan de lage kant is doen een beroep op een sociale huurwoning. De maximale huurprijs van een sociale huurwoning is €652,52. Woningcorporaties vragen vaak dat de huurder een maatschappelijk of economische binding met de regio heeft. Verder geldt de inkomensgrens voor sociale huurwoningen.
Voor- en nadelen van een sociale huurwoning
De lagere huurprijs, de regelingen voor starters en de mogelijkheid die soms wordt geboden om de huurwoning te kopen worden vaak als voordelen van sociaal huren genoemd. Nadelen zijn de lange wachtlijsten. Voor sommige wijken in bepaalde steden loopt de wachttijd tot wel 15 jaar op.
Lees ook: Huis huren of een huis kopen?