Rechten en plichten van een huurder

bron: Rijksoverheid

Als huurder heb je bepaalde rechten en plichten volgens de huurovereenkomst en de Nederlandse wetgeving. Het is belangrijk om deze goed te kennen om conflicten met de verhuurder te voorkomen en je belangen te beschermen. Hieronder zetten we de belangrijkste rechten en plichten voor je op een rij.

Rechten van de huurder

Huurbescherming

Een van de belangrijkste rechten die je als huurder hebt, is huurbescherming. Dit betekent dat je niet zomaar uit je woning gezet kunt worden. De verhuurder kan het huurcontract alleen beëindigen met een geldige reden, zoals het voor een langere tijd niet betalen van de huur of bij ernstige overlast. Let op: huurbescherming geldt niet voor huurders van winkelwoningen, dienstwoningen, recreatiewoningen en kamers in een verzorgingstehuis.

Huurprijsbescherming

Voor sociale huurwoningen, waarvan de huurprijs lager is dan € 879,66 in 2024, geldt huurprijsbescherming. Dit betekent dat de huurprijs niet te hoog mag zijn en dat huurverhogingen redelijk moeten blijven. Het biedt huurders in de sociale sector dus bescherming tegen te hoge huurprijzen. Welke huurprijs redelijk is, wordt bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel, ook bekend als het puntensysteem.

Woongenot

Als huurder heb je recht op woongenot. Dit betekent dat je ongestoord van je woning moet kunnen genieten. De verhuurder mag je hierin niet belemmeren en moet overlast van buren aanpakken. Voldoet je woning niet aan de kwaliteitseisen of heb je last van overlast? Neem contact op met je verhuurder en leg het probleem duidelijk uit. Zorg voor schriftelijk bewijs, zoals e-mails of brieven. Lost de verhuurder het probleem niet op? Vraag dan om advies bij een juridisch loket. Bij gezondheids- of veiligheidsproblemen kun je ook de gemeente inschakelen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag biedt een belangrijke financiële ondersteuning voor huurders met een lager inkomen, zodat zij niet te zwaar belast worden met huurkosten. Of je in aanmerking komt, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, inkomen en de hoogte van je huur. Het is dus niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Controleer dan de voorwaarden bij de Belastingdienst. Hier kun je ook een berekening maken om te zien op hoeveel huurtoeslag je mogelijk recht hebt.

Onderhoud door verhuurder

De verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud en reparaties aan de woning, tenzij de gebreken door jou als huurder zijn veroorzaakt. Denk hierbij aan een lekkend dak of reparaties aan de cv-ketel.

Plichten van de huurder

Betalingsplicht

Je belangrijkste plicht als huurder is het op tijd betalen van de huur. In het huurcontract staat duidelijk vermeld op welke datum het huurbedrag betaald moet zijn. Bij een betalingsachterstand van meerdere maanden heeft de verhuurder het recht om het huurcontract op te zeggen.

Goed huurderschap

Als huurder wordt van je verwacht dat je je gedraagt als een ‘goede huurder'. Dit betekent dat je de woning met zorg behandelt, geen overlast veroorzaakt voor de buren en zorgt voor klein onderhoud, zoals het vervangen van lampen. Als je je niet aan deze regels houdt, kan de verhuurder verschillende dingen doen. Zo kan hij bijvoorbeeld een schadevergoeding vragen als er iets kapot gaat. Ook kan hij ervoor kiezen om het huurcontract op te zeggen.

Juridisch advies

Als je twijfelt over de regels in je huurcontract, is het verstandig om juridisch advies te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij je gemeente, het Juridisch Loket of de Huurcommissie. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten aan oneerlijke of onwettige voorwaarden.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook