Rookmelders in huurwoningen spaart levens!

bron: Redactie Huurwoningen

De burgemeester van Amsterdam sprak over een sluipmoordenaar in de stad. Geen man of vrouw met een rondzwaaiend geweer, maar een gevaarlijk gas dat ongemerkt in je woning hangt. Koolmonoxide. Een echte sluipmoordenaar, aangezien de aanwezigheid ervan niet alleen onzichtbaar is, maar ook niet geroken of geproefd kan worden. Het wordt 250 keer sneller opgenomen in je bloed dan zuurstof en voordat je het weet, ben je bewusteloos.

Doden door koolmonoxide

Koolmonoxidevergiftiging zorgt jaarlijks voor 11 doden, en 150 mensen worden met klachten opgenomen in het ziekenhuis. Maar in Amsterdam was het behoorlijk raak afgelopen jaar. In november viel er een dode te betreuren: een 33-jarige man overleed door koolmonoxide. En in december werden acht mensen uit een appartementencomplex opgenomen in het ziekenhuis door een koolmonoxidevergiftiging.

Rookmelders om erger te voorkomen

Het gemeentebestuur van Amsterdam maakt zich zorgen over deze sluipmoordenaar. Daarom hebben de bestuurders besloten dat elke huurwoning in de stad een koolmonoxidemelder moet krijgen. Natuurlijk wordt daarmee gestart in woningen met het grootste risico op zo’n vergiftiging.

Meer gevaar in koude maanden

In de wintermaanden is het probleem met koolmonoxide veel groter dan wanneer het warmer is. We gebruiken de verwarming en geiser intensief. Als die niet goed onderhouden zijn, kan het misgaan. Bovendien willen we nog weleens vergeten te luchten. Juist bij goed geïsoleerde huizen is dat voor gezonde lucht in huis hard nodig. Net als het laten vegen van de schoorsteen.

Jaarlijks onderhoud

Ook moeten open geisers verdwijnen en gaan er strengere regels gelden voor onderhoud van gasinstallaties. In huurcontracten moet afgesproken worden dat er jaarlijks onderhoud gepleegd wordt. Dit geldt allemaal voor zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders. Bovendien komt er meer aandacht voor voorlichting over koolmonoxide. Het sluiten van een huurcontract is een mooi moment om huurders te wijzen op de risico’s.

Lees ook: Hoe gezond is jouw woonomgeving?

Gerelateerd nieuws

Lees ook