Rotterdam krijgt referendum over sloop sociale huurwoningen
Komend najaar is het dan zover: Rotterdam mag naar de stembus om bezwaar aan te tekenen tegen gemeentelijke plannen om 20.000 goedkope huurwoningen te slopen. De hiervoor benodigde 12.000 handtekeningen zijn opgehaald.
‘Woonvisie 2030’ veroorzaakt veel weerstand
In het rapport ‘Woonvisie 2030’ wordt beschreven dat 20.000 goedkope huurwoningen moeten worden gesloopt om vervangen te worden door duurdere woningen. Volgens de gemeente wordt de stad steeds aantrekkelijker voor hogeropgeleiden en gezinnen met kinderen, waardoor de vraag naar duurdere woningen toe zal nemen. Daarom wil Rotterdam een groot gedeelte van de goedkope woningvoorraad vervangen door duurdere huurwoningen. Bewoners van goedkopere huurwoningen zullen moeten uitwijken naar randgemeenten.
De plannen roepen al geruime tijd grote weerstand op: volgens huurdersverenigingen moeten ‘arme mensen de stad uit om plaats te maken voor de middenklasse’. Desondanks zijn woningcorporaties grotendeels akkoord met de sloopplannen.
Actiecomité
De Rotterdammers geven de gemeente niet zomaar vrij spel. Een speciaal opgericht ‘Actiecomité Woonreferendum Rotterdam’ verzamelde 12.000 handtekeningen, het benodigde aantal om een referendum te organiseren.
Met het referendum hoopt het Actiecomité de sloopplannen een halt toe te kunnen roepen. Burgit van Huuksloot, lid van het actiecomité, liet RTV Rijnmond weten blij te zijn dat het referendum er komt. Al was er sowieso weinig twijfel dat er genoeg handtekeningen zouden worden binnengehaald: “Dit onderwerp leeft bij veel Rotterdammers,” aldus Huuksloot.
Wethouder niet bevreesd
De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling), voorvechter van ‘Woonvisie 2030’, ziet geen bedreiging in het referendum: “Het geeft mij het podium om de Woonvisie goed uit te leggen.” Met de uitspraak ‘meer Markthal, minder bijstandsflatjes’ maakte Schneider zich al eerder niet populair onder verontwaardigde huurders.