Scheefwoners niet onder de indruk van inkomensafhankelijke huurverhoging
De angst zit er goed in bij huurders, vooral bij degenen die wonen in een sociale huurwoning. Wederom zal dit jaar in juli de inkomensafhankelijke huurverhoging worden doorgevoerd. Aan de hand van het inkomen van de huishoudens zal bepaald worden welke maximale huurverhoging van toepassing is: 4%, 4,5% of 6,5%. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat tweederde van de deelnemende sociale huurders zich heel veel zorgen maakt over de aanstaande huurverhoging, vooral omdat ze niet weten waar ze het geld vandaan moeten halen om de verhoging te kunnen bekostigen.
Huurverhoging in 2013
Zo’n 40% van de huurders geeft aan dat ze in financiële problemen komen als de verhoging daadwerkelijk van kracht wordt. Ook meldde 46% dat ze momenteel al heel veel moeite hebben om de maandelijkse huur te kunnen bekostigen. Let wel, het gaat hier om sociale huurwoningen. 92% van de huurders gaf aan dat de huur in 2013 ook al flink opgeschroefd werd.
Scheefwoners blijven zitten
De inkomensafhankelijke huurverhoging heeft vooral tot doel om de beruchte scheefwoners uit hun sociale huurwoning te krijgen. Des te opmerkelijker is het dat van de deelnemende huurders die zichzelf bestempelen als scheefwoners, slechts 11% denkt de de huurverhogingen het beoogde effect zullen hebben. Maar liefst 80% van de scheefwoners gaf aan dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen totaal geen invloed hebben op hun woonsituatie en geen reden zijn om te verhuizen. Wellicht wordt het tijd voor minister Blok om eens te kijken naar nieuwere en betere oplossingen.