Starters wonen steeds vaker volgens ‘friends-concept’

bron: Nrc, am.nl,

Er komen steeds meer alternatieven voor starters die in hun eentje geen betaalbare huur- of koopwoning kunnen vinden. Zo wonen meer starters volgens het ‘friends-model’ en delen een woning met drie of vier anderen. Door de huur te delen, is het voor beginners op de woningmarkt ook mogelijk om een huurwoning uit het duurdere segment te krijgen.

Waarom zijn friends-concepten nodig?

Het friends-model is voor veel starters een uitkomst op de moeilijk begaanbare woningmarkt. Starters zonder eigen vermogen komen op de huidige woningmarkt nauwelijks meer aan bod. Vooral in de grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, is zelfstandig een koop- of huurwoning vinden bijna onmogelijk. Dat komt met name door het slinkende aanbod, stijgende huizenprijzen en flexibele arbeidscontracten. Ook de aangescherpte hypotheekregels vormen een groot struikelblok. Woningkopers hebben hierdoor steeds meer eigen vermogen nodig om een woning te kunnen kopen. Niet veel starters beschikken over dat geld.

Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), ziet ook dat het voor starters steeds moeilijk wordt om in te stappen in de woningmarkt. “Er is nauwelijks betaalbaar aanbod binnen de ring en een groot tekort aan middensegment-huur. De markt is niet meer toegankelijk”, aldus Heinen.

Samenwonen met vrienden

Het friends-model is voor veel starters dus een goed alternatief. Ondanks dat het model lang niet door alle woning aanbieders wordt toegejuicht, zijn er steeds meer corporaties en ontwikkelaars die wel wat zien in alternatieve woonvormen. Een recent voorbeeld is de nieuwe Amsterdamse woontoren aan het ‘IJ, waar 47 woningen speciaal worden ingericht op het friends-concept. Eén woning is geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder een eigen huurcontract. De woonkamer, keuken en badkamer wordt gedeeld, de slaapkamer is privéterrein. Ronald Huikeshoven, directeur AM Noordwest: “Met dit woonconcept spelen wij in op de startersmarkt waarin grote vraag is naar middeldure huurwoningen en woningen voor jongeren die samen willen wonen.”

Ook zijn er steeds meer woningcorporaties die contracten aanbieden aan vrienden die een woning willen delen. Een voorbeeld is Stadgenoot, een woningcorporatie in Amsterdam die zich inzet voor huishoudens met een middeninkomen. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar die een woning willen delen met vrienden, krijgen zelfs voorrang op een vrije sector huurwoning.

Lees ook: Zzp’ers opgelet: kosten huurwoning volledig aftrekbaar van winst

Gerelateerd nieuws

Lees ook