Stijging huurprijzen 2019 hoger dan verwacht
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de huurprijzen in juli 2019 gemiddeld met 2,5 procent gestegen. Dit is een hogere stijging dan die van juli 2018 (2,3 procent) en is bijna gelijk aan de gemiddelde huurstijging van het afgelopen decennium (2,6 procent). De prijzen van sociale huurwoningen van woningcorporaties stegen gemiddeld met 2 procent ten opzichte van 1,7 procent in 2018.
In de vrije sector zijn de huurprijzen ook toegenomen. In 2018 was de stijging 3,1 procent, en dit jaar zijn de huurprijzen met 3,3 procent gestegen. De huurstijging van sociale woningen bij overige verhuurders is gelijk gebleven (3,3 procent).
Oorzaak stijging
De stijging komt voornamelijk doordat de consumentenprijzen in 2019 sterker zijn gestegen dan in 2018. Voor zelfstandige woningen is de maximale huurverhoging namelijk de stijging van de consumentenprijzen in het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke opslag. In 2019 komt dat, afhankelijk van het inkomen van de huurder, neer op een maximale huurstijging van 4,1 tot 5,6 procent. Voor woningcorporaties geldt daarnaast dat de stijging in de totale huurinkomsten in een kalenderjaar beperkt mogen stijgen. In 2019 is de maximale toename 2,6 procent. Er is een kleiner aandeel woningen in de sociale huursector bij woningcorporaties waar de huren dalen of gelijk blijven. Dit jaar gaat het om 14,3 procent van de woningen van corporaties, vorig jaar was dit nog 18,6 procent.
Hogere huurstijging bij wisseling van woning
Wanneer men van woning wisselt is de huurstijging veel hoger dan het gemiddelde, maar lager dan de 9,6 procent in 2018: 8,2 procent. Bij een bewonerswisseling heeft een verhuurder veel meer mogelijkheden en vrijheid om de huurprijs te verhogen, er is dan geen sprake van een maximale huurverhoging.
Noord-Holland hoogste stijging, Drenthe laagste.
Met Rotterdam (3,2 procent) op de hielen heeft Amsterdam met 3,4 procent dit jaar wederom de hoogste huurstijging in Nederland. De provincie Noord-Holland is de provincie met de hoogste huurstijging, namelijk 3,1 procent. Drenthe meet de laagste huurstijging: 1,9 procent.