Tijdelijk sociaal huurcontract in opkomst
Platform31 presenteerde vorige week haar voorstel het sociale huurwoningentekort te bestrijden. In het voorstel wordt onder meer gepleit om tijdelijke huurcontracten te verstrekken voor huurwoningen in schaarse woningmarktgebieden. Maar wat betekent dit voor de minima, nu de huur extra zal gaan stijgen bij nieuw afgesloten huurcontracten?
Sociale huurwoningen
De achterliggende gedachte van het voorstel zit hem in het stimuleren van de uitstroom van sociale huurders. Slechts 60% van de huurders keert namelijk terug naar een sociale huurwoningna een verhuizing. Het platform beschouwt het verstrekken van tijdelijke contracten als een goede optie in de strijd tegen het huidige tekort aan sociale huurwoningen. Naast het verstrekken van tijdelijke contracten passeerden overigens ook de mogelijkheden van nieuwbouw, woningtransformatie en woningtoewijzing de revue.
Nieuw wetsvoorstel
Minister Blok heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de oplossing van Platform31, en heeft hiertoe het wetsvoorstel Tijdelijk Huren ingediend. Naar verwachting zal de behandeling van dit voorstel in het eerste kwartaal van 2015 voltooid zijn.
Kritische noot
Als het voorstel van Platform31 wordt ingewilligd, dan zal dit negatieve gevolgen hebben voor het huurrecht en de huurbescherming. Ook kan de aanpassing duur uitpakken voor huurders die geen toevlucht kunnen zoeken tot de vrije woningmarkt. Vorige maand werd er immers een huurverhoging van 6.5% aangekondigd voor nieuw afgesloten sociale huurcontracten. Een mogelijk gevolg hiervan is dat de beoogde 40% uitstroom vooral zal worden veroorzaakt door minima, die de 6.5% huurstijging niet op kunnen brengen. De toekomst zal uit moeten wijzen of dit risico bewaarheid wordt.